SUA vor oficializa în curând cererea de extrădare a responsabilei grupului Huawei

SUA vor oficializa în curând cererea de extrădare a responsabilei grupului Huawei

Statele Unite au confirmat marţi că vor cere la termen extrădarea directoarei financiare a gigantului chinez Huawei, în libertate supravegheată în Canada, data limită fiind 30 ianuarie, relatează AFP.

"Vom continua să cerem extrădarea lui Meng Whenzhou şi vom respecta termenele stabilite de tratatul de extrădare dintre Statele Unite şi Canada", a declarat un purtător de cuvânt al Departamentului american al Justiţiei, Marc Raimondi.

Potrivit acestui acord, Statele Unite dispun de 60 de zile după o arestare realizată la solicitarea lor pentru a oficializa cererea de extrădare.

Fiica fondatorului gigantului chinez din domeniul telecomunicaţiilor a fost arestată la 1 decembrie pe aeroportul din Vancouver. Eliberată pe cauţiune, ea a rămas sub supraveghere la Vancouver.

Statele Unite o suspectează de complicitate la fraudă pentru a ocoli sancţiunile impuse Iranului.

După ce va primi cererea de extrădare, Ministerul canadian al Justiţiei va avea 30 de zile pentru a deschide oficial începutul procedurii de extrădare.

Din cauza diferitelor recursuri posibile, aceasta poate dura luni întregi sau chiar ani.

Arestarea responsabilei Huawei a provocat o criză diplomatică între Ottawa şi Beijing. Între timp, China a arestat doi canadieni şi a condamnat la moarte al treilea, afirmând în acelaşi timp că aceste măsuri nu au legătură cu dosarul Huawei.AGERPRES

Trimite pe WhatsApp


Citește și:

populare
astăzi

1 „Ucrainenii și-au demonstrat din nou superioritatea, au găsit călcîiul lui Ahile al rușilor”

2 Au fost antrenați de americani și canadieni / Cine sunt „sabotorii”, noul coșmar al Rusiei în Crimeea

3 Experţi şi foşti oficiali de la Pentagon au simulat un război din cauza Taiwanului: Pierderi grele atât pentru China, cât şi pentru Statele Unite

4 Pe orbita Pământului zboară două avioane spațiale misterioase...

5 Un general ucrainean din GRU prins că a trimis Rusiei informații secrete a încercat să-i împuște pe anchetatori