SUA: Washingtonul îşi reafirmă disponibilitatea de a discuta cu Iranul

SUA: Washingtonul îşi reafirmă disponibilitatea de a discuta cu Iranul

Statele Unite sunt în continuare "gata să se întâlnească cu Iranul" pentru a salva acordul nuclear internaţional, în pofida refuzului de a dialoga direct comunicat duminică de Teheran, a declarat luni purtătorul de cuvânt al diplomaţiei americane, Ned Price, informează AFP.

"Am afirmat clar că Statele Unite sunt gata să se întâlnească cu Iranul pentru a discuta despre cum se poate realiza o revenire reciprocă la respectarea" acordului, a declarat el reporterilor. Această revenire "nu poate avea loc fără o discuţie a detaliilor între toate părţile", a insistat Ned Price.

"Nu suntem dogmatici cu privire la forma şi formatul acestor discuţii", a mai spus purtătorul de cuvânt al Departamentului de Stat, explicând că executivul american urmează să se consulte cu aliaţii săi europeni.

În 2018, fostul preşedinte american Donald Trump a retras Statele Unite din acordul internaţional încheiat în 2015 menit să împiedice Iranul să se doteze cu bomba atomică, considerându-l insuficient, şi a reimpus sancţiuni. Drept răspuns, regimul de la Teheran a început treptat să nu mai respecte restricţiile impuse programului său nuclear, prevăzute în acord.

Noul preşedinte american, Joe Biden, a declarat că este gata să revină la acord dacă Iranul îşi va respecta din nou angajamentele.

Cu toate acestea, fiecare parte crede că celălalt ar trebui să facă primul pas.

Autorităţile iraniene au estimat miercuri că propunerea europeană a unei reuniuni a semnatarilor acordului, la care să fie invitate şi Statele Unite, este prematură şi au cerut din nou concesii financiare din partea Washingtonului drept condiţie prealabilă. AGERPRES


Citește și:

populare
astăzi

1 VIDEO Atac cu rachete fără precedent al Ucrainei împotriva Rusiei

2 Așa se scrie istoria, oameni buni, din lucruri mărunte și neștiute...

3 Voi ați văzut asta? / America, oameni buni...

4 Așa o fi?

5 VIDEO București 2024...