SUA/alegeri: Fostul candidat republican Mitt Romney îl numește pe Trump 'impostor' și îndeamnă la blocarea nominalizării sale

SUA/alegeri: Fostul candidat republican Mitt Romney îl numește pe Trump 'impostor' și îndeamnă la blocarea nominalizării sale

Fostul candidat prezidențial republican Mitt Romney l-a atacat pe favoritul actual la învestitura aceluiași partid, Donald Tump, numindu-l 'impostor' și îndemnându-i pe votanții în alegerile primare să-i blocheze acestuia drumul spre nominalizare, ceea ce ar deschide calea pentru o posibilă negociere la convenția din luna iulie, transmite Reuters.

Într-un discurs neobișnuit de dur, rostit cu puțin timp înaintea dezbaterii de la Detroit între candidații republicani, Mitt Romney a avertizat că, cel mai probabil, Donald Trump ar pierde în fața posibilei candidate democrate Hillary Clinton la scrutinul din 8 noiembrie.

Intervenția sa din Utah a fost vârful de lance al unei tentative a establishment-ului republican de a-l stopa pe Trump după ce acesta a câștigat în majoritatea statelor în 'Super Tuesday', făcând un pas înainte spre nominalizare.

Ascensiunea lui Trump a divizat Partidul Republican între figuri din 'mainstream', precum Romney, și susținători ai miliardarului new-yorkez, nemulțumiți că partidul nu le reflectă îngrijorările privind imigrația ilegală, relansarea economică lentă și ceea ce ei consideră a fi slăbirea rolului SUA în lume.

Această divizare s-a accentuat odată cu intervenția prin care Romney, candidatul prezidențial al republicanilor în 2012, i-a îndemnat pe alegători să acorde un vot tactic în anumite state.

'Iată ce știu. Donald Trump este un prefăcut, un impostor', a afirmat Romney (68 de ani), fără însă a-și declara susținerea față de vreun candidat anume.

'Eu aș vota pentru Marco Rubio în Florida, pentru John Kasich în Ohio și pentru Ted Cruz sau pentru oricare din ceilalți doi competitori care are cele mai bune șanse să-l învingă pe dl Trump într-un anumit stat', a continuat fostul contracandidat al lui Obama, potrivit căruia politica economică a lui Trump va scufunda SUA 'într-o recesiune prelungită'.

Rubio este senator de Florida, iar Kasich este guvernatorul statului Ohio.

Prin apelul la un vot tactic, ce ar face ca Trump să nu poată aduna cei 1.237 de delegați necesari pentru a fi nominalizat, Romney vizează o posibilă 'convenție negociată' la mijlocul lunii iulie, când delegații republicani se vor întruni la Cleveland pentru a-și desemna candidatul la succesiunea lui Barack Obama. Ultima convenție republicană la care candidatul a fost desemnat în mai mult de un tur de scrutin a avut loc în 1948.

Strategul republican Scott Reed a declarat însă că are dubii că tactica de vot sugerată va da rezultate. 'Nimeni nu va intra în jocul votului țintit. Există prea multă furie și neîncredere', a estimat Reed.

Trump conduce în majoritatea sondajelor preelectorale în statele în care vor mai avea loc alegeri primare, inclusiv în state mari precum Florida, ceea ce slăbește șansele de blocare a drumului său spre nominalizare.

În plus, strategia establishment-ului Partidului Republican riscă să se întoarcă împotriva promotorilor ei, impulsionându-i și mai mult pe susținătorii lui Trump, mulți dintre ei muncitori albi.

La rândul său, magnatul l-a minimalizat pe fostul guvernator de Massachusetts, care a pierdut în fața președintelui democrat Barack Obama în urmă cu patru ani. 'Mitt este un candidat eșuat. A eșuat. A eșuat îngrozitor. A eșuat rău', a spus Trump la un miting de campanie în Maine.

David Axelrod, fost consilier al lui Obama, a reacționat la discursul lui Romney numindu-l o 'intervenție de urgență', pe care nu a mai întâlnit-o din 1964, când republicanii au renunțat la candidatul lor Barry Goldwater. Axelrod a observat că mii de republicani au votat deja pentru Trump în alegerile primare. 'Am îndoieli în legătură cu o tactică ce îi numește proști', a scris el pe Twitter.

AGERPRES


Citește și:

populare
astăzi

1 Va fi asfaltat cel mai vechi drum din țară, o variantă mai scurtă cu 30 de km la Valea Oltului!

2 Florin Călinescu, dividende de peste un milion de lei...

3 Foarte interesante amănunte...

4 VIDEO Ultimele imagini cu Putin, la slujba de Paște...

5 O femeie indiană și-a reclamat soțul pentru ce a forțat-o la „relații sexuale împotriva naturii cu orice bărbat, femeie sau animal”