SUA/Asalt la Capitoliu: Giuliani dezminte că a îndemnat la un atac

SUA/Asalt la Capitoliu: Giuliani dezminte că a îndemnat la un atac

Fostul avocat al lui Donald Trump Rudy Giuliani susţine că nu a intenţionat să fie luat în serios când i-a îndemnat pe participanţii la un miting desfăşurat înaintea asaltului din 6 ianuarie de la Capitoliu să se angajeze la o "judecată prin luptă" (trial by combat, metodă utilizată în dreptul germanic), relatează vineri dpa, citând presa din SUA.

Giuliani, reclamat de un reprezentant democrat pentru incitare la revoltă, alături de Donald Trump, a susţinut la tribunal că discursul său a fost unul "clar metaforic" şi că "niciun ascultător cu capul pe umeri" nu l-ar fi interpretat ad litteram, cu toate că este exact ceea ce a făcut pe 6 ianuarie mulţimea violentă la Capitoliu, unde urma să fie reconfirmată victoria democratului Joe Biden în alegerile prezidenţiale.

El a declarat de altfel presei în ianuarie, după violenţele de la Capitoliu, că folosind acea expresie a făcut referire de fapt la serialul Game of Thrones.

În documente depuse joi la tribunal, avocaţii lui Giuliani au mai argumentat că prin folosirea cuvântului "judecată" acesta i-a îndemnat de fapt pe susţinătorii lui Trump să se angajeze într-o procedură cvasi-legală pentru anularea rezultatului alegerilor şi nu să ia cu asalt Capitoliu pentru a-i vâna pe adversari.

"Chiar dacă ar fi fost interpretată ad litteram, Giuliani se referea clar la un eveniment din viitor, după colectarea de dovezi de fraudă electorală", se arată în documentele citate.

Trump, împreună cu Giuliani, au contestat în justiţie, deşi fără succes, victoria lui Biden, invocând presupuse fraude electorale, aminteşte dpa.

Numele lui Rudy Giuliani apare şi într-o anchetă în care procurori federali din Brooklyn investighează dacă actuali şi foşti oficiali ucraineni au "interferat" în mod ilegal cu alegerile prezidenţiale, folosindu-l pe acesta pentru a răspândi zvonuri despre implicarea lui Biden în acte de corupţie, a relatat joi New York Times, citat de Reuters.

Unul dintre oficialii anchetaţi este un deputat ucrainean pe nume Andrii Derkach, supus sancţiunilor în SUA, unde a fost identificat ca "agent rus activ de peste un deceniu".

Pe de altă parte, procurorii federali din Manhattan investighează relaţiile lui Giuliani cu oligarhi ucraineni în timp ce era avocatul lui Trump, într-o anchetă separată în cursul căreia în aprilie reşedinţa şi biroul acestuia au fost percheziţionate de agenţi federali, care au confiscat telefoane şi computere.

Avocaţii lui Giuliani au sugerat că respectiva anchetă este motivată politic.AGERPRES


Citește și:

populare
astăzi

1 PSD și PNL vor avea candidați separați la București: Gabriela Firea și Sebastian Burduja

2 O informație care dă fiori / Ce știe CIA despre intențiile Rusiei în Europa?

3 Piedone este pe punctul de a pierde inclusiv Sectorul 5... E disperare mare printre acoliții lui... Deh, s-a schimbat joaca...

4 AUDIO Numele lui Coldea, într-un nou scandal. Anca Alexandrescu a difuzat înregistrări depuse la DNA

5 Surprize în noul sondaj realizat de INSCOP la comanda News.ro