Submarinul nuclear de atac al Franței, „Perle“, reintră în serviciu după trei ani de la un grav incendiu

Submarinul nuclear de atac al Franței, „Perle“, reintră în serviciu după trei ani de la un grav incendiu

Submarinul nuclear de atac (SNA) Perle a revenit în flota franceză după trei ani de la un grav incendiu, a anunţat joi Ministerul Armatelor.

Submarinul nuclear de atac Perle FOTO: Marina Franceză - Marine national

Submarinul nuclear de atac Perle FOTO: Marina Franceză - Marine national

La finalul unui proces de teste pe mare, SNA Perle a terminat pe 30 iunie 2023 perioada de indisponibilitate pentru întreţinere şi reparaţii. Această etapă marchează revenirea submarinului în ciclul operaţional”, a informat ministerul.

Submersibilul, intrat în serviciu în 1993, a fost afectat de un incendiu violent în iulie 2020, când se afla pentru lucrări la Toulon (sud)

Incendiul, provocat cel mai probabil de un fulger care a aprins o folie de policlorură de vinil, a avariat considerabil partea din faţă a submarinului, căruia îi fuseseră îndepărtate armele, echipamentele electronice şi de combustie nucleară.

Decizia de a-l repune în funcţie a implicat lucrări ample care au durat zece luni.

Forţele submarine franceze numără patru SNA de clasa Rubis, ce au baza la Toulon, printre care şi Perle, şi patru submarine nucleare lansatoare de rachete (SNLE), cu baza la Ile longue, în Bretania, ce formează partea oceanică a descurajării nucleare franceze.

Marina franceză a primit la sfârşitul lui 2020 un SNA de clasa Barracuda, Suffren, intrat în serviciu în 2022. El este primul dintr-o serie de şase care vor înlocui submarinele de clasa Rubis intrate în serviciu de la începutul anilor 1980.

Sursa: adevarul.ro


populare
astăzi

1 Adevărații șefi ai României, la ei e cheia...

2 O informație care dă de gândit...

3 VIDEO Nicușor Dan a luat-o razna? Serie de gafe la dezbaterea de la TVR

4 VIDEO „Taci dracu' din gură, ești altă generație, nu vă suport” / Claudiu Bleonț și-a umilit fetița pe scenă

5 Aceste lucruri se petrec în „curata” Germanie... La Amsterdam, unde abia poți respira pe anumite străzi din cauza „ierbii”, cum o fi?