Sudan: Preşedintele Omar al-Bashir a fost forţat de armată să demisioneze

Sudan: Preşedintele Omar al-Bashir a fost forţat de armată să demisioneze

Preşedintele Sudanului, Omar al-Bashir, a fost forţat joi de armată să demisioneze, în contextul unor proteste publice masive, transmite Reuters.

Awad Ibn Auf, vicepreşedinte şi ministru al apărării, a confirmat că al-Bashir a fost arestat, iar militarii au preluat conducerea ţării.

La Khartoum au început consultări pentru formarea unui consiliu de tranziţie care să pună capăt unei perioade de trei decenii de regim autocratic, marcate inclusiv de acuzaţii de genocid.

Surse locale au declarat agenţiei Reuters că al-Bashir se află în arest la reşedinţa prezidenţială. Potrivit unui fiu al lui Sadiq al-Mahdi, liderul Umma - principalul partid de opoziţie din Sudan - alături de preşedintele răsturnat de la putere sunt reţinuţi şi mai mulţi lideri ai grupării teroriste Frăţia Musulmană.

Omar al-Bashir, în vârstă de 75 de ani, este inculpat de Curtea Penală Internaţională de la Haga, care a emis un mandat de arestare motivat de acuzaţii de genocid în regiunea sudaneză Darfur, în timpul insurecţiei declanşate în 2003, care s-a soldat, potrivit estimărilor, cu 300.000 de morţi.

Surse guvernamentale şi ministrul producţiei şi resurselor economice din Darfurul de Nord, Adel Mahjoub Hussein, au declarat televiziunii al-Hadath din Dubai că consiliul de conducere pentru formarea căruia au loc consultări va fi alcătuit din militari.

Joi dimineaţa, televiziunea de stat din Sudan anunţase că armata urmează să facă în curând un anunţ important, dar ulterior nu s-a mai comunicat public nimic timp de câteva ore. AGERPRES


Citește și:

populare
astăzi

1 Un text dur și fără perdea despre ce se întâmplă acum în Ucraina și în „lumea civilizată”

2 VIDEO Atac cu rachete fără precedent al Ucrainei împotriva Rusiei

3 Dezvăluiri despre culisele unor negocieri secrete care ar fi putut termina demult războiul din Ucraina / Putin și Zelenski au fost dispuși să ia în cons…

4 Hărți care dau fiori / Victoria Rusiei în Ucraina ar avea consecințe devastatoare pentru apărarea NATO. România, printre țările aflate în pericol

5 Foarte interesante amănunte...