Suedia intenţionează să trimită cererea de aderare la NATO săptămâna viitoare (presă)

Suedia intenţionează să trimită cererea de aderare la NATO săptămâna viitoare (presă)

Guvernul suedez intenţionează să trimită cererea de aderare la NATO săptămâna viitoare, urmând exemplul Finlandei, ambele ţări nordice schimbându-şi politica de securitate de după Al Doilea Război Mondial după invazia rusă din Ucraina, a relatat joi cotidianul Expressen, potrivit Reuters.

Parlamentul suedez va dezbate luni situaţia privind securitatea, iar apoi premierul Magdalena Andersson va convoca o şedinţă de guvern unde va fi luată decizia oficială de înaintare a cererii, a scris Expressen, citând surse neprecizate.

Imediat după acest moment va fi trimisă cererea, dacă nu se va întâmpla nimic neprevăzut, au afirmat sursele citate.

După invazia rusă din Ucraina, pe care Moscova o numeşte "operaţiune militară specială", Suedia şi Finlanda şi-a schimbat poziţia de nealiniere militară, veche de decenii, pentru a obţine o securitate mai mare prin aderarea la NATO.

Potrivit surselor citate de Expressen, o evaluare făcută de toate partidele privind politica de securitate a Suediei ar urma să concluzioneze vineri că aderarea la NATO ar funcţiona ca o descurajare a Rusiei în cazul în care aceasta ar dori să invadeze Suedia.

"Apartenenţa Suediei la NATO ar ridica pragul pentru conflictele militare şi, prin urmare, ar avea un efect de prevenire a conflictelor în nordul Europei", conform raportului, citat de Expressen.

Social-democraţii, aflaţi la putere, încă dezbat dacă vor schimba politica şi vor susţine cererea de aderare. Partidul ar urma să ia o decizie duminică.

Anterior joi, preşedintele şi premierul Finlandei, Sauli Niinisto, respectiv Sanna Marin, au spus că ţara lor trebuie să solicite aderarea la NATO "fără întârziere", sporind presiunea ca Suedia să urmeze exemplul.

Finlanda este cel mai apropiat aliat al Suediei şi singura altă ţară nordică din afara NATO. AGERPRES


Citește și:

populare
astăzi

1 VIDEO „Ucrainenii au luat 8.000 de telefoane mobile și le-au pus pe stâlpi de doi metri, așa detectează dronele Shahed”

2 Retragerea lui Piedone a devenit o chestiune de zile...

3 Așa o fi? /

4 Culisele uriașului scandal care zguduie regimul Orban, în Ungaria

5 Dezvăluirile neașteptate ale șefului serviciului secret din Ucraina