Suedia respinge extrădarea unui jurnalist turc dorit în arest de către Erdogan

Suedia respinge extrădarea unui jurnalist turc dorit în arest de către Erdogan

Curtea Supremă a Suediei a respins luni cererea Turciei pentru extrădarea jurnalistului Bülent Kenes, solicitată personal de către liderul de la Ankara, Recep Tayyip Erdogan, pentru a da undă verde aderării acestei țări scandinave la NATO, informează AFP.

FOTO Shutterstock

Instanţa superioară, abilitată să judece recursurile contra extrădărilor, a reţinut „mai multe obstacole” în calea predării lui Bülent Kenes, fost redactor-şef al cotidianului „Zaman”.

Jurnalistul turc este acuzat de autoritățile de la Ankara că a fost complice, în calitate de membru al mişcării güleniste, la tentativa de lovitură de stat din iulie 2016.

Autorităţile turce susţin că predicatorul musulman Fethullah Gülen, care trăieşte în exil în Statele Unite, s-a aflat în spatele tentativei de puci din 15-16 iulie 2016, în care au murit 246 de persoane.

La scurt timp după Summitul de la Madrid (28-30 iunie), Suedia şi Finlanda au ajuns la un acord cu Ankara în vederea aderării lor la NATO. Cele două ţări nordice şi-au exprimat sprijinul pentru combaterea ameninţărilor la adresa securităţii naţionale a Turciei şi au promis că vor facilita expulzarea suspecţilor urmăriţi de autorităţile de la Ankara.

Ulterior, Turcia le-a prezentat celor două ţări nordice cereri de extrădare pentru 33 de persoane, majoritatea considerate „terorişti”.

În mod tradiţional neutre, Finlanda şi Suedia au decis în luna mai să adere la NATO ca reacţie la agresiunea militară neprovocată şi nejustificată lansată de Rusia împotriva Ucrainei, relatează AFP, potrivit Agerpres .

Sursa: adevarul.ro


Citește și:

populare
astăzi

1 Încă o dovadă a „corectitudinii” occidentale... Ți se face scârbă când citești așa ceva...

2 Anumiți „grei” din intelligence beneficiază de o protecție specială, care îi face imuni?

3 Surprinzătorul nume ales de Polonia pentru avioanele lor F-35 / Imagini în premieră din SUA cu primul F-35 polonez, aproape finalizat

4 Interesante amănunte / Într-o veche mină din Bihor zace cheia care poate salva Europa din dependența de China

5 Degringoladă la Rapid / Săpunaru, monument de nesimțire. „Ori te lași, ori îl dai afară”