Summit Trump-Kim în Singapore: De la ''foc şi furie'' la ''Dragă Domnule Preşedinte''

Summit Trump-Kim în Singapore: De la ''foc şi furie'' la ''Dragă Domnule Preşedinte''

După mai mult de un an de retorică încinsă între preşedintele american Donald Trump şi liderul nord-coreean Kim Jong Un, cei doi se vor aşeza, marţi, la masa discuţiilor, în cadrul unui summit istoric care are loc în Singapore, notează dpa.

Cei doi au schimbat o colorată serie de insulte şi ameninţări bombastice, într-un context în care testele nucleare şi balistice ale Coreei de Nord au dus la creşterea posibilităţii unui conflict în Peninsula Coreeană la cel mai înalt nivel din ultimele decenii. Din ianuarie în schimb, tonul schimburilor s-a mai îmblânzit. Agenţia dpa recapitulează unele din cele mai memorabile momente ale acestui dialog.

- 2 ianuarie 2017: Trump trage primul foc în războiul cuvintelor pe Twitter, încă înainte să fie învestit în funcţie: "Coreea de Nord a declarat că se află în etapele finale de dezvoltare a unei arme nucleare capabile să atingă teritorii ale SUA. Nu se va întâmpla!".

- 8 august 2017: Trump lansează către Kim celebra ameninţare cu "foc şi furie". Kim "a fost extrem de ameninţător, peste limita normalităţii, la care după cum am spus se va răspunde cu foc şi furie şi, să spunem direct, putere cum nu s-a mai văzut în această lume", a declarat presei liderul de la Casa Albă, în timp ce se afla la clubul său de golf din New Jersey.

- 19 septembrie 2017: În discursul rostit la Adunarea Generală a ONU, Trump a afirmat că, dacă vor fi constrânse să se apere, SUA vor "distruge total" o Coree de nord recalcitrantă.

Kim a reacţionat afirmând că prin "comportamentul său de deranjat mintal" şi ameninţările sale, Trump l-a "convins că drumul pe care l-am ales este corect şi este cel care trebuie urmat până la capăt". "Clar şi hotărât îl voi pune cu foc cu botul pe labe pe senilul american deranjat mintal", a conchis Kim.

- 24 septembrie 2017: Trump postează pe Twitter după discursul reprezentantului nord-coreean la Adunarea Generală a ONU: "Tocmai ce l-am ascultat vorbind la ONU pe ministrul de externe al Coreei de Nord. Dacă repetă ce gândeşte Omuleţul Rachetă, nu vor mai fi multă vreme pe-aici!".

- 12 noiembrie 2017: Înfuriat după ce fusese calificat drept "lunatic bătrân" într-un articol nord-coreean, Trump contraatacă. "De ce mă insultă Kim făcându-mă 'bătrân', când eu nu l-am făcut NICIODATĂ 'scund şi gras'? Ei, şi eu tot încerc din greu să-i fiu prieten - şi poate într-o zi se va întâmpla!".

- 3 ianuarie 2018: După ce Kim afirmă că are pe birou un "buton nuclear", Trump ironizează: "Rog, poate cineva din regimul lui sărăcit şi înfometat să-l informeze că şi eu am un Buton Nuclear, dar al meu este mult mai mare & mai puternic decât al lui, şi Butonul meu funcţionează!".

- 10 mai 2018: Sunt anunţate locul şi data summitului. Trump transmite pe Twitter: "Mult anticipata întâlnire dintre Kim Jong Un şi mine va avea loc în Singapore la 12 iunie. Vom încerca amândoi să o transformăm într-un moment foarte special pentru Pacea Lumii!".

- 12 mai 2018: După ce Coreea de Nord anunţă că-şi va desfiinţa situl de teste nucleare, Trump califică acest demers drept "un gest foarte inteligent şi amabil".

- 24 mai 2018: Trump anunţă că nu mai vine la summit şi face publică o scrisoare trimisă liderului nord-coreean în care i se adresează lui Kim cu "Dl Preşedinte" şi îi mulţumeşte pentru "timp, răbdare şi efortul" depus în perspectiva convorbirilor.

- 5 iunie 2018: Cu summitul din nou pe agendă, Trump scrie, optimist, pe Twitter: "Întâlnirea din Singapore va fi începutul a ceva mare... vom vedea în curând!". AGERPRES


Citește și:

populare
astăzi

1 Un text dur și fără perdea despre ce se întâmplă acum în Ucraina și în „lumea civilizată”

2 VIDEO Atac cu rachete fără precedent al Ucrainei împotriva Rusiei

3 Dezvăluiri despre culisele unor negocieri secrete care ar fi putut termina demult războiul din Ucraina / Putin și Zelenski au fost dispuși să ia în cons…

4 Hărți care dau fiori / Victoria Rusiei în Ucraina ar avea consecințe devastatoare pentru apărarea NATO. România, printre țările aflate în pericol

5 Foarte interesante amănunte...