„Sunt 20 de kilometri de iad”

„Sunt 20 de kilometri de iad”

Eliberarea teritoriului ocupat de ruși în estul și sudul Ucrainei este un proces calculat, dar lent. După cum explică și un general în retragere american, forțele Kievului au de înfruntat „20 de kilometri de iad”, ceea ce nu este o sarcină simplă, mai ales cu forța limitată pe care o au la îndemână, scrie Insider .

Au trecut câteva săptămâni de când Ucraina a declanșat mult așteptata contraofensivă, iar armata sa a eliberat părți restrânse din teritoriul ocupat de ruși. Luptele, însă, sunt acerbe. Trupele rusești au construit mai multe straturi de apărări sofisticate și neiertătoare gândite să provoace cât mai multe pierderi inamicului.

În timp ce forțele ucrainene își pregăteau contraofensiva, rușii au avut luni de zile la dispoziție să își consolideze pozițiile de apărare în spatele liniei frontului care se întinde pe sute de kilometri în estul și sudul Ucrainei.

Printre acestea se numără șanțuri antitanc, sârmă ghimpată, tranșee întărite cu beton, câmpuri minate cu mine antipersonale și antitanc, obstacole antivehicul de tip „dinți de dragon” și buncăre.

Cu tot arsenalul impresionant pe care Ucraina îl are acum la dispoziție, progresul armatei ucrainene a fost totuși unul lent. Oficialii ucraineni au răspuns acuzațiilor pesimiste cu privire la ritmul încet al contraofensivei, argumentând că un asalt rapid și cuprinzător nu este „fezabil” în acest moment cu armele din dotare.

Soldați ucraineni participă la antrenamente în apropiere de linia frontului În timp ce forțele ucrainene își pregăteau contraofensiva, rușii au avut luni de zile la dispoziție să își consolideze pozițiile de apărare în spatele liniei frontului care se întinde pe sute de kilometri în estul și sudul Ucrainei. Foto: Profimedia Images

Generalul de brigadă în retragere Mark Kimmitt, care a activat zeci de ani în armata americană și a fost director adjunct de operațiuni pentru Forțele de Coaliție în Irak, a explicat de ce Ucrainei îi este atât de greu să străpungă liniile de apărare rusești.

Kimmitt a explicat într-un videoclip publicat luni de Wall Street Journal cum toate aceste forme de apărare sunt aliniate una după cealaltă și continuă pe o distanță de câțiva kilometri, ceea ce creează până la opt straturi de fortificații periculoase pe care blindatele grele ale ucrainenilor și trupele de asalt le au de înfruntat, suferind în acest timp pierderi umane și materiale.

„Rușii, la fel ca majoritatea țărilor, au ceea ce ei numesc o „apărare deliberată”, reprezentând o serie de obstacole stratificate menite să asigure faptul că forțele ucrainene sunt oprite pe cât de în față posibil”, a spus Kimmitt.

Spre exemplu, vehiculele blindate ucrainene care încearcă să avanseze sunt prinse în capcanele antitanc, ceea ce le expune în fața focului inamic. Infanteriștii care trec de aceste capcane, între timp, sunt încetiniți și prinși în sârma ghimpată, devenind și ei vulnerabili în fața atacurilor.

Dacă trec de aceste apărări, forțele ucrainene întâmpină tranșee, mine și dinți de dragon – rânduri de țepușe de beton menite să oprească avansul blindatelor.

Chiar și dacă trec de toate aceste obstacole, ucrainenii pot da apoi de alte linii de sârmă ghimpată și tranșee, ceea ce îi va arunca în lupte de la mică distanță cu inamicul. Aici, trupele Kievului pot deveni ținte pentru artileria rusă, drone, avioane de luptă, muniție cu dispersie și alte tipuri de atacuri letale.

Soldați ucraineni participă la antrenamente în apropiere de linia frontului Casa Albă a anunțat săptămâna trecută că administrația Biden va pune la dispoziția Kievului controversata muniție cu dispersie pentru a ajuta contraofensiva. Foto: Profimedia Images

„Sunt 20 de kilometri de iad”, a spus Kimmitt, referindu-se la liniile de apărare stratificate ale rușilor. „Nu există absolut nicio îndoială că probabil asta este cea mai dificilă luptă în afara orașelor”, a precizat generalul american, adăugând că Ucraina încearcă în acest moment să găsească și să exploateze un eventual punct de slăbiciune în apărarea rusă.

Șeful Statului Major al SUA, generalul Mark Milley, a spus la finalul lunii iunie că progresul lent al Ucrainei poate fi atribuit tipului de război care se poartă acum în teritoriile ocupate de ruși, dar a avertizat că această contraofensivă va fi una „foarte sângeroasă”.

Casa Albă a anunțat săptămâna trecută că administrația Biden va pune la dispoziția Kievului controversata muniție cu dispersie pentru a ajuta contraofensiva.

„Ucrainenii mai au capacități substanțiale pe care nu le-au folosit încă în luptă”, a precizat Jake Sullivan, consilierul de securitate națională de la Casa Albă. „Așa că povestea acestei contraofensive este departe de a se termina și noi vom continua să sprijinim Ucraina în acest proces”.


Citește și:

populare
astăzi

1 „Ce s-a întâmplat în Europa de Est e un miracol economic fără precedent“

2 După America Express, copiii Andreei Esca fac din nou echipă la Antena 1. Alexia Eram: „M-am simțit foarte bine la filmări”

3 „Ar fi primul val al ofensivei”

4 Ovidiu Popescu, umilință maximă din partea patronului. Cu ce echipă va semna cel mai vechi om din lotul FCSB

5 Voi vedeți ce se întâmplă în Polonia?