„Sunt în Europa, dar nu dezvălui unde”/Unul dintre foștii premieri ai lui Putin a părăsit Rusia

„Sunt în Europa, dar nu dezvălui unde”/Unul dintre foștii premieri ai lui Putin a părăsit Rusia

Fostul prim-ministru rus Mihail Kasianov a părăsit Rusia, a anunțat un membru al biroului consiliului politic al partidului de opoziție pe care acesta îl conduce, citat de cotidianul financiar Kommersant .

Fostul premier rus Mihail KasianovFoto: Ivan Sekretarev / Associated Press / Profimedia Images

„El nu se află acum pe teritoriul Federației Ruse, dar nu știu unde este și când se va întoarce”, a declarat Konstantin Merzlikin, membru al Partidului Libertății Poporului (PARNAS) pentru agenția RIA Novosti .

Într-un interviu acordat acordat la jumătatea lunii mai canalului german Deutsche Welle ,

Kasianov a declarat că nu se află în Rusia și a criticat războiul din Ucraina declanșat către președintele Vladimir Putin pe 24 februarie.

„Sunt în Europa, dar nu dezvălui unde, deși este ușor de calculat”, a afirmat el, probabil o referință la faptul că s-ar afla în Germania. Canalul Deutsche Welle a fost interzis în Rusia pe 3 februarie, ca răspuns la interzicerea de către Berlin a postului Russia Today.

Kasianov este unul dintre dizidenții ruși care au anunțat pe 1 martie formarea unui „comitet anti-război” în străinătate. Printre membrii săi se numără Garry Kasparov, fostul oligarh Mihail Hodorkovski și jurnalistul Vladimir Kara-Murza.


În data de 21 mai Rusia i-a desemnat pe Kasparov și Hodorkovski drept „agenți ai străinătății”.

Cine este Mihail Kasianov

În vârstă de 64 de ani, Kasianov a ocupat funcția de prim-ministru al Rusiei între 2000 și 2004, în perioada primului mandat de președinte al lui Vladimir Putin. Anterior, el a ocupat mai multe poziții în administrația fostului președinte Boris Elțîn, fiind și ministru de finanțe între 1999 și 2000.

El a părăsit guvernul din cauza unor dezacorduri cu Putin privind politica economică, devenind apoi unul dintre principalii critici ai președintelui președintelui rus și lider al opoziției din parlament.

În 2007 o instanță l-a condamnat să plătească guvernului 108.135.000 de ruble (aproximativ 3.130.000 de euro la momentul respectiv) într-un caz privind privatizarea frauduloasă a două proprietăți din domeniul statului. El a fost de asemenea obligat să restituie casa pe care o cumpărase în nume propriu.

Kasianov a încercat să candideze la alegerile prezidențiale din 2008 dar în mijlocul campaniei electorale i s-a refuzat participarea din motive politice. În 2010 el a co-fondat formațiunea Partidul Libertății Poporului „Pentru Rusia fără fărădelege și corupție”, devenind președinte al partidului în 2015.

El a participat activ la manifestațiile pentru alegeri corecte ce au avut loc în Rusia între 2011 și 2013.


Citește și:

populare
astăzi

1 VIDEO Atac cu rachete fără precedent al Ucrainei împotriva Rusiei

2 Voi ați văzut asta? / America, oameni buni...

3 VIDEO București 2024...

4 Așa o fi?

5 Misterioasa decizie a Armatei Chinei...