Surpriză de proporții în Ungaria! Cine s-ar afla în spatele deciziei scandaloase care a dus la demisia președintei

Surpriză de proporții în Ungaria! Cine s-ar afla în spatele deciziei scandaloase care a dus la demisia președintei

Șeful Bisericii Reformate Maghiare, Zoltan Balog, ar fi cel care ar fi convins-o pe președinta Ungariei, Katalin Novak, să grațieze un bărbat condamnat pentru complicitate la mușamalizarea unui caz în care directorul unui orfelinat abuza sexual copiii, scrie presa maghiară .

Katalin Novak, Viktor Orban și Zoltan Balog, în timpul unui evenimentFoto: ATTILA KISBENEDEK / AFP / Profimedia

Zoltan Balog, liderul Bisericii Reformate Maghiare, fost ministru, consilier al lui Novak, a jucat un rol important în cazul grațierii, au declarat pentru Direkt36 și Telex mai multe surse independente apropiate guvernului și cancelariei șefului statului.

O sursă apropiată președintei Ungariei a precizat că atunci când a izbucnit scandalul grațierii, colegii lui Novak și chiar echipa primu-ministrului Viktor Orban i-au cerut lui Balog o explicație. Episcopul s-a apărat spunând că nu este decizia lui personală, dar câțiva oameni din conducerea bisericii au vrut ca bărbatul să fie grațiat.

Președinta Ungariei, Katalin Novak, și-a dat demisia în contextul în care partidele de opoziție au tot făcut apel ca aceasta să se retragă din funcție din cauza deciziei acesteia de a grația un bărbat condamnat pentru complicitate la mușamalizarea unui caz în care directorul unui orfelinat abuza sexual copiii.

Fostul director adjunct al căminului pe care l-a grațiat fusese condamnat la peste 3 ani de închisoare și i-a fost interzis timp de 5 ani să lucreze cu tineri sub 18 ani pentru că a fost complice al directorului căminului în a forța pe unii dintre băieți să-și retragă acuzațiile.

Fostul director a fost condamnat la opt ani de închisoare pentru abuzarea sexuală a mai multor băieți minori în perioada 2004-2016.

Acest lucru a declanșat un val de proteste împotriva lui Novak, care este un aliat apropiat al premierului Viktor Orban și al fostului său ministru al familiei.

Premierul ungar Viktor Orban a anunțat joi că va modifica Constituția pentru a exclude posibilitatea grațierii pedofililor, în urma controversei provocată de Novak.

Prima femeie președinte a Ungariei și-a dat demisia după nici doi ani de funcție

În martie 2022, ea a devenit prima femeie care a ocupat această funcție protocolară în Ungaria.

Novak a fost secretar de stat la Minsterul Familiei și Tineretului în perioada 2014-2020 și ministru fără portofoliu al aceluiași minister în 2020-2021. Între 2017 și 2021, a fost unul dintre vicepreședinții Fidesz, iar din 2018 a fost deputată.

Ea are studii economice, de drept şi administraţie publică, în Ungaria şi Franţa, a trăit în SUA, Franţa şi Germania şi vorbeşte engleza, franceza, germana şi spaniola.


Citește și:

populare
astăzi

1 „Ce s-a întâmplat în Europa de Est e un miracol economic fără precedent“

2 După America Express, copiii Andreei Esca fac din nou echipă la Antena 1. Alexia Eram: „M-am simțit foarte bine la filmări”

3 Voi vedeți ce se întâmplă în Polonia?

4 Rafinăriile Rusiei, la un pas de colaps după „vizitele” nocturne ale dronelor ucrainene

5 „Ar fi primul val al ofensivei”