Surpriză în Norvegia! Secretarul general al NATO, Jens Stoltenberg, și-a depus CV-ul pentru șefia băncii centrale

Surpriză în Norvegia! Secretarul general al NATO, Jens Stoltenberg, și-a depus CV-ul pentru șefia băncii centrale

Secretarul general al NATO, Jens Stoltenberg, se numără printre candidații pentru postul de guvernator al băncii centrale a Norvegiei, a anunțat marți Ministerul de Finanțe al acestei țări, potrivit Reuters.

Guvernatorul adjunct al Norges Bank, Ida Wolden Bache, considerată de mulți economiști drept principalul competitor, a fost, de asemenea, inclusă pe lista celor 22 de bărbați și femei care candidează pentru acest post de conducere.

Candidatul câștigător va fi însărcinat cu stabilirea ratelor dobânzilor, precum și cu supravegherea puternicului fond suveran de investiții al Norvegiei, cel mai mare din lume, cu active de 1.400 de miliarde de dolari.

"Ministerul de Finanțe m-a contactat în noiembrie și m-a întrebat dacă iau în considerare posibilitatea de a candida pentru această poziție. Am făcut acest lucru acum și este o funcție pentru obținerea căreia sunt foarte motivat", a declarat Stoltenberg pentru agenția de presă NTB.
Deși postul va fi disponibil de la 1 martie, Stoltenberg a precizat că va trebui mai întâi să își încheie mandatul la NATO, prevăzut să țină până la sfârșitul lunii septembrie 2022.

Cine este Jens Stoltenberg


Jens Stoltenberg, în vârstă de 62 de ani, fost premier al Norvegiei timp de trei mandate (2000 - 2001, 2005 - 2009 și 2009 - 2013) a fost desemnat în martie 2014 de cei 28 de ambasadori ai statelor membre NATO penbtru funcția de secretar general al Alianței Nord-Atlantice.

De formație economist, Stoltenberg provine dintr-o familie cu tradiție în politică norvegiană - tatăl sau a fost ministru de Externe, iar mama secretar de stat.

Stoltenberg a intrat în politică încă din anii '80, el fiind până în momentul desemnării drept secretar general NATO liderul Partidului Muncitoresc - principala formațiune politică din istoria recentă a Norvegiei.

În deceniul în care a condus Guvernul de la Oslo, Stoltenberg s-a remarcat prin legăturile strânse cu Rusia vecină, amănunt care, conform presei din țară să, a jucat un rol important în desemnarea să că secretar general al NATO, în contextul crizei ruso-ucrainene.

Trimite pe WhatsApp


Citește și:

populare
astăzi

1 „Noul Nostradamus” din Brazilia, profeție care dă fiori

2 Ce știe Fukuyama? / „Un colaps mult mai mare al Rusiei se va dezvălui în zilele următoare”

3 Familia de interlopi Kalu, tatăl și fiii care spărgeau dinții cu ciocanul de șnițele, în urmărire

4 VIDEO Europa se pregătește de război? Un tren plin cu tancuri se poloneze se îndreaptă spre graniță

5 Înlăturarea lui Putin de la putere este deja pregătită, spun serviciile secrete ucrainene