Surpriză mare! Armamentul rusesc capturat în Ucraina colcăie de microcipuri fabricate în SUA!

Surpriză mare! Armamentul rusesc capturat în Ucraina colcăie de microcipuri fabricate în SUA!

Surpriză mare când ucrainenii au inceput sa demonteze mai multe piese de echipament militar rusesc capturate sau partial distruse! Au constatat ca acestea contin numeroase microcipuri straine – fabricate in special in Statele Unite – conform listelor de componente pe care serviciile secrete ucrainene le-au dezvaluit pentru The War Zone .

Cipurile au fost gasite in interiorul unui vehicul 9S932-1 de aparare aeriana echipat cu radar care face parte din sistemul Barnaul-T , un sistem de aparare aeriana Pantsir, un elicopter de atac Ka-52 „Alligator” si o racheta de croaziera Kh-101 (AS-23A Kodiak).

Lista acestor componente ofera unele dintre cele mai detaliate informatii de pana acum despre masura in care rusii primesc microcipuri, semiconductori si alte componente esentiale. Articolele de pe aceste liste ridica semne de intrebare serioase cu privire la capacitatea Rusiei de a produce componentele tehnologice pe care se bazeaza masina sa de razboi si capacitatea unor tari precum SUA de a mentine aceste tehnologii in siguranta, a declarat un expert pentru The War Zone.

Pe vehiculul Barnaul-T, de exemplu, serviciile secrete ucrainene au declarat ca specialistii sai au gasit in sistemele sale de comunicatii opt microcipuri de la producatori americani precum Intel , Micrel , Micron Technology si Atmel Corp.

Ucrainenii au gasit, de asemenea, cinci cipuri fabricate in SUA – fabricate de AMD , Rochester Electronics , Texas Instruments si Linear Technology – in ghidajul unui sistem de aparare antiaeriana Pantsir.

Au mai fost gasite cel putin 35 de cipuri fabricate in SUA in racheta de croaziera Kh-101, inclusiv cele produse de Texas Instruments, Atmel Corp. Rochester Electronics, Cypress Semiconductor , Maxim Integrated , XILINX , Infineon Technologies , Intel, Onsemi si Micron Technology.

Cand au deschis sistemul electro-optic cu turela al Ka-52 Alligator, specialistii ucraineni au gasit 22 de cipuri fabricate in SUA si un cip fabricat in Coreea. Erau cipuri fabricate Texas Instruments, IDT , Altera USA , Burr-Brown , Analog Devices Inc. , Micron Technology, Linear Technology si TE Connectivity .

Originea microcipurilor gasite in aceste arme rusesti este neclara. Aceste cipuri nu ar fi fost neaparat obtinute direct de la producatori. De asemenea, exista o piata masiva si in mare parte nereglementata pentru cipurile reciclate, care provin in mare parte din China , iar multe dintre ele par a fi destul de vechi.

Oficialii serviciilor secrete din Ucraina care au furnizat lista componentelor nu au putut spune nici de unde provin cipurile.

Dar Skip Parish, un expert in domeniul contra-dronelor/arme energetice directionate/razboiul electronic/echipa rosie pentru NATO si armata SUA, a cercetat lista de componente furnizata de serviciile secrete ucrainene si a spus ca ridica o serie de probleme.

El arata ca exista „o dependenta totala de tehnologia occidentala”.

The War Zone a contactat toti producatorii de microcipuri enumerati. Majoritatea au spus ca nu mai fac afaceri cu Rusia. Multi au spus ca fie nu stiu, fie ca nu pot controla unde ajung microcipurile lor. O companie a contestat afirmatia serviciilor secrete ucrainene conform careia cipurile sale au fost gasite in echipamentele militare rusesti.

Intel a spus ca, desi nu poate sti unde ajung cipurile lor, nu mai fac afaceri nici cu Rusia, nici cu Belarus.

„Desi nu stim si nu putem controla intotdeauna ce produse creeaza clientii nostri sau aplicatiile pe care utilizatorii finali le pot dezvolta, Intel nu accepta si nu tolereaza ca produsele noastre sa fie folosite pentru a incalca drepturile omului”, a declarat Penny Bruce, directorul de comunicatii corporative Intel.

„Acolo unde devenim constienti de ingrijorarea ca produsele Intel sunt utilizate de catre un partener de afaceri in legatura cu abuzurile drepturilor omului, vom restrictiona sau vom inceta activitatea cu terta parte pana cand nu avem incredere ca produsele Intel nu sunt utilizate pentru a incalca drepturile omului.”

Intel „a suspendat toate livrarile catre clientii atat din Rusia, cat si din Belarus ”. In plus, „Intel va continua sa respecte toate reglementarile si sanctiunile aplicabile la export in tarile in care opereaza; aceasta include respectarea sanctiunilor si controalelor la export impotriva Rusiei si Belarusului emise de SUA si de natiunile aliate.”

Analog Devices „se angajeaza sa respecte pe deplin legile SUA, UE si ale altor tari, inclusiv controale la export, sanctiuni comerciale si reglementari”, a declarat Ferda Millan, purtatoarea de cuvant a companiei.


Citește și:

populare
astăzi

1 Horoscop luni, 18 martie. O zodie va fi trădată de cineva drag. Peștii vor avea parte de o surpriză

2 VIDEO Milionarul cu șase clase, o nouă aroganță

3 VIDEO Aproape interesant...

4 România construiește cea mai mare bază NATO din Europa

5 Pescobar a angajat-o pe noua Larisa