Surpriză totală! „Jderul” românesc, râvnit de Armata Ucrainei!

Surpriză totală! „Jderul” românesc, râvnit de Armata Ucrainei!

Pe fondul preocupărilor pentru obținerea de vehicule blindate de luptă, în cadrul Forțelor Armate ale Ucrainei a fost menționată mașina românească de luptă a infanteriei MLI-84M, variantă autohtonă modernizată a vehiculelor de luptă de infanterie sovietice BMP-1.

Trecând peste procesul sinuos de dezvoltare a vehicului în cadrul industriei militare românești, din 1984 și până în prezent, analiștii portalului militar ucrainean Mil.in.ua , făcând publică informația, au scos în evidență câteva caracteristici ale mașinii de luptă care o fac să fie dorită de partea ucraineană nu doar în actualul război cu Rusia, ci și ca nivel de înzestrare, pe acest segment, pentru armata ucraineană post-conflict, scrie defenseromania.ro.

Astfel, dincolo de caracteristicile îmbunătățite privind motorizarea și partea de rulare, ucrainenii apreciază modul în care sunt organizate posturile de luptă în cadrul vehiculului, facilitarea desantării militarilor și utilizării armamentului de la bord și, nu în ultimul rând, performanțele acestui armament reprezentat de un modul de luptă integrat, cu un tun Oerlikon de 25 mm, o mitralieră de 7,62 mm și rachete ghidate Spike.

Într-o analiză internă privind condițiile reconstrucției postbelice a Forțelor Armate ale Ucrainei, se arată că acestea vor trebui să aleagă un alt șasiu universal pentru transportorul-tractor multifuncțional blindat ușor (MT-LB), cu atât mai mult cu cât o fabrică importantă și alte două facilități ale principalului producător autohton de astfel de platforme, compania DHC, au fost distruse în urma bombardamentelor rusești din regiunea Harkov.

Ucraina avea deficit încă dinainte de invazia Rusiei

Forțele ucrainene aveau un deficit de astfel de platforme încă dinaintea începerii invaziei ruse. În 2017 a fost elaborat un plan de relansare a producției de vehicule MT-LB, iar în toamna anului 2021 Ministerul Apărării din Ucraina a plasat o comandă prin Ukroboronprom pentru repararea șasiurilor de MT-LB. Acum însă, după distrugerea facilităților din Harkov, este puțin probabil Ucraina să mai dețină un producător stabil de MT-LB.

Având în vedere că vehiculul românesc MLI-84M “Jderul” îndeplinește cerințele NATO, are la bază o platformă sovietică familiară militarilor ucraineni și este facil din punct de vedere al costurilor de producție, transport și întreținere, este lesne de înțeles de ce prezintă interes pentru vecinii noștri.

În plus, MLI-84 este produs deja în variante diferențiate pe misiuni de luptă (MLI-84 PCMB - punct de comandă mobil al batalionului; MLI-84 MEDEVAC - pentru evacuare medicală și acordarea primului ajutor; MLI-84 TEHEVAC - pentru evacuarea tehnicii de luptă avariate) aflându-se în continuare în proces de modernizare.



Citește și:

populare
astăzi

1 PSD și PNL vor avea candidați separați la București: Gabriela Firea și Sebastian Burduja

2 Citiți și voi cine s-a prezentat la prima recrutare de soldați organizată de MAPN în 2024

3 O informație care dă fiori / Ce știe CIA despre intențiile Rusiei în Europa?

4 AUDIO Numele lui Coldea, într-un nou scandal. Anca Alexandrescu a difuzat înregistrări depuse la DNA

5 „Dacă voiai să câștigi nu era suficient doar să-ți petreci câteva ore cu un bărbat”