Surpriză totală!/ Soția fondatorului Republicii Populare Donețk nu a dispărut, a fost arestată de ruși pentru corupție

Surpriză totală!/ Soția fondatorului Republicii Populare Donețk nu a dispărut, a fost arestată de ruși pentru corupție

Ekaterina Gubareva, soția fondatorului așa-zisei Republici Populare Donețk, nu a dispărut așa cum a anunțat soțul ei mai devreme în cursul zilei de miercuri, ci a fost arestată de autorități sub acuzația de corupție.

Pavel Gubarev in 2014, cand s-a autoproclamat „guvernator al poporului” din DonbasFoto: Dzhavakhadze Zurab / TASS / Profimedia Images

„Ministerul Afacerilor Interne a reținut-o pe adjuncta șefului Guvernului regiunii Herson pentru digitalizare și politică socială Ekaterina Gubareva în cazul unei infracțiuni economice, au informat organele de drept”, a anunțat TASS .

Agenția de presă a statului rus a mai precizat că autoritățile locale din Herson au refuzat să confirme sau dezmintă informația anunțată de ministerul de Interne de la Moscova.

Situația a fost sesizată pe pagina sa de Twitter de către Max Seddon, șeful biroului Financial Times de la Moscova, acesta remarcând ironia faptului că teritoriile ucrainene ocupate de forțele rusești au fost anexate de mai puțin de două luni de Rusia și deja au început primele arestări ale unor oficiali locali ai autorităților de ocupație.

Amintim că jurnaliștii de investigație de la Meduza, cei care au anunțat în premieră încă din luna iunie că Vladimir Putin vrea să anexeze toate teritoriile ucrainene ocupate, nu doar regiunile Donețk și Lugansk pe care le-a folosit drept pretext pentru declanșarea invaziei, scriau la momentul respectiv că Moscova intenționează să îi tragă pe linie moartă pe oficialii locali din cauza temerilor că ar putea deturna fondurile alocate acestor regiuni.

Deocamdată însă Kremlinul i-a lăsat în funcție pe liderii autorităților „civilo-militare” pe care le-au instalat în Herson, Zaporojie, Donețk și Lugansk.

Ce a spus fondatorul Republicii Populare Donețk despre dispariția soției sale

Pavel Gubarev a anunțat miercuri pe canalul său de Telegram că soția lui, care a fost numită de ocupanții ruși șef adjunct al administrației regiunii Herson după moartea lui Kirill Stremousov, a dispărut marți după-amiaza.

Gubarev a mai precizat că ea a fost văzută ultima dată lângă clădirea guvernamentală din Henicesk, unde autoritățile rusești de ocupație și-au stabilit sâmbătă „capitala temporară”, la o zi după finalizarea retragerii de pe malul de vest al Niprului și abandonarea orașului Herson.

Șeful interimar al administrației „civilo-militare” din Herson, Vladimir Saldo, a încercat de asemenea să o sune pe Gubareva pentru a afla unde se află, dar ea nu a răspuns la telefon, potrivit soțului ei.

Pavel Gubarev a fost cunoscut în Ucraina ca un activist pro-rus proeminent înainte de ocuparea ilegală a Crimeii în 2014, an în care Gubarev s-a autoproclamat drept „Guvernatorul poporului” în regiunea Donețk după ce separatiștii pro-ruși au capturat Adunarea Regională locală.

Ulterior el a fost tras pe linie moartă de ceilalți lideri separatiști precum Denis Pușilin, actualul șef al administrației instalate de ruși în această regiune din estul Ucrainei, și i s-a interzis să participe la pretinsele alegeri legislative organizate de insurgenții pro-ruși.

La scurt timp după ce s-a declarat „Guvernator al poporului” în martie 2014, el a fost arestat de SBU, serviciul de securitate al Ucrainei. Însă el a fost eliberat doar două luni mai târziu în schimbul unor ofițeri ai SBU arestați de miliția separatistă din Donbas.


Citește și:

populare
astăzi

1 Așa se scrie istoria, oameni buni, din lucruri mărunte și neștiute...

2 VIDEO Atac cu rachete fără precedent al Ucrainei împotriva Rusiei

3 Voi ați văzut asta? / America, oameni buni...

4 Așa o fi?

5 VIDEO București 2024...