Surprize-surprize!/Șeful spionajului militar ucrainean, Kirilo Budanov, a fost membru în „Unitatea 2245”, o trupă de comando instruită de CIA

Surprize-surprize!/Șeful spionajului militar ucrainean, Kirilo Budanov, a fost membru în „Unitatea 2245”, o trupă de comando instruită de CIA

Șeful spionajului militar ucrainean, Kirilo Budanov, a fost membrul unei trupe de comando instruite de CIA. Scopul detașamentului, numit „Unitatea 2245”, era de a pătrunde în spatele liniilor inamice și de a captura drone și echipamente de comunicații rusești, astfel încât tehnicienii CIA să spargă sistemele de criptare ale rușilor, scrie The New York Times .

Potrivit jurnaliștilor americani, parteneriatul dintre CIA și serviciile ucrainene a început la sfârșitul lunii februarie 2014, când fostul președinte Viktor Ianukovici a fugit în Rusia.

CIA a ajutat, de asemenea, la antrenarea unei noi generații de spioni ucraineni care a operat în interiorul Rusiei, în toată Europa și în Cuba și în alte locuri unde rușii au o prezență mare. Parteneriatul a fost considerat un succes, iar CIA a vrut să fie un exemplu pentru parteneriate cu alte agenții europene de informații axate pe contracararea Rusiei.

În 2016, CIA a început să antreneze o unitate de elită a forțelor speciale ucrainene numită „Unitatea 2245”. Din aceasta făcea parte și Kirilo Budanov, actualul șef al spionajului militar ucrainean care s-a remarcat „pentru curajul și operațiunile riscante din spatele liniilor inamice”.

„Generalul Budanov era o stea în devenire în Unitatea 2245. Era cunoscut pentru operațiunile îndrăznețe din spatele liniilor inamice și avea legături strânse cu CIA. Agenția l-a antrenat și chiar l-a trimis pentru îngrijiri medicale la Centrul Medical Militar Walter Reed din Maryland după ce a fost împușcat în brațul drept în timpul luptelor din Donbas”, au scris jurnaliștii americani.

În timpul uneia dintre operațiuni, Budanov, deghizat într-o uniformă rusă, a condus un comando ucrainean în Crimeea ocupată.

Pe atunci lt. Col. Budanov și-a condus camarazii printr-un golf îngust cu bărci cu motor gonflabile. Dar o unitate de comando rusă îi aștepta. Ucrainenii au ripostat, ucigând mai mulți luptători ruși, inclusiv fiul unui general, înainte de a se retrage pe țărm, de a plonja în mare și de a înota ore întregi spre teritoriul controlat de ucraineni.

Totuși, misiunea din 2016, din Crimeea, a fost considerată de partea americană o linie roșie, ținând cont că CIA nu aproba misiuni letale, iar oficialii de la Washington i-au avertizat pe ucraineni că vor închide programul.

NYT notează că sub președinția lui Donald Trump, cooperarea dintre CIA și ucraineni s-a extins pentru a include programe de instruire specializate și construirea de baze secrete suplimentare.

Începând din noiembrie 2021, CIA și MI6 au trimis mesaje omologilor lor ucraineni că Rusia se pregătește pentru o invazie la scară largă pentru a decapita guvernul și a instala la Kiev o conducere marionetă. Serviciile de informații au enumerat numele oficialilor ucraineni pe care rușii plănuiau să-i ucidă sau să-i captureze, precum și ucrainenii pe care Kremlinul intenționa să-i pună la putere.

Articolul citează, de asemenea, un înalt oficial ucrainean care a spus că, în cel puțin un caz, CIA a împărtășit informații cu Ucraina, care au ajutat la dejucarea unui complot împotriva președintelui Volodimir Zelenski.


Citește și:

populare
astăzi

1 „Ce s-a întâmplat în Europa de Est e un miracol economic fără precedent“

2 Rafinăriile Rusiei, la un pas de colaps după „vizitele” nocturne ale dronelor ucrainene

3 Amănunte din sondajele pe București. Singura certitudine este căderea ireversibilă a lui Piedone

4 VIDEO „Nasty” și-a ales candidatul pentru București! Pe cine susține fostul tenismen?

5 Rusia susține că Kim Jong-un va fi asasinat