SURSE Lovitură pentru Adina Florea. I-a fost luat dosarul Oradea pe motiv că a făcut afirmaţii jignitoare despre starea de sănătate a judecătoarei Muntean pe care o ancheta

SURSE Lovitură pentru Adina Florea. I-a fost luat dosarul Oradea pe motiv că a făcut afirmaţii jignitoare despre starea de sănătate a judecătoarei Muntean pe care o ancheta

 Lovitură pentru Adina Florea. I-a fost luat dosarul Oradea pe motiv că a făcut afirmaţii jignitoare despre starea de sănătate a judecătoarei Muntean pe care o ancheta. Șefa SIIJ spusese la vederea unui certificat medical al judecătoarei: „Are urticarie... De asta nu scapă”.

Șefa Secției de Investigare a Infracțiunilor din Justiție (SIIJ), Adina Florea, a fost recuzată din dosarul judecătoarei Crina Elena Muntean, decizia de admitere fiind luată chiar de adjunctul Secției care a constat că Florea a avut o poziționare „ostilă, în vecinătatea stării de dușmănie”.

Cererea de recuzare a fost admisă având la bază reacțiile Adinei Florea în momentul în care avocata Crinei Muntean a cerut, prin avocat, amânarea audierii din motive medicale, atașând un certificat de concediu medical.

„La momentul la care procurorului de caz Adina Florea i-au fost înmânate documentele medicale, aceasta a afirmat că: „are urticaie”. Avocatul i-a replicat că diagnosticul ar putea fi o afecțiune pe fondul unei boli mai grave autoimune, însă procurorul de caz a spus „de asta nu scapă”. Potrivit petentei, acestea nu pot di puse pe seama „neștiinței de carte”, ci subiectivismului procurorului de caz, având sensul că „acolo unde simulacrul de dosar penal pe care îl concepe, în deplină libertate și nestingherită de nimeni, nu va reuși să-i aducă un suficient neajuns, s-ar putea să reușească o eventuală afecțiune medicală”, se arată în documentul consultat de HotNews.ro.

Afirmațiile au fost făcute în fața a doi avocați care au fost prezenți contrar legii, în opinia petentei, motiv pentru care aceasta a depus și o plângere penală pe numele Adinei Florea.

În motivarea deciziei de admitere, semnată de adjunctul lui Florea, Nicolae Marin, se arată că „imparțialitatea presupune lipsa oricărei prejudecăți sau idei preconcepute cu privire la soluția dispusă în cadrul urmăririi penaleși privește persoana care efectuează în concret urmărirea penală”.

„De asemenea, aparențele prezintă o anumită importanță având în vedere încrederea care trebuie inspirată publicului într-o societate democratică și, în primul rând acuzatului în cadrul unui proces penal, în sensul că procurorul nu trebuie să fie doar imparțial, ci în egală măsură trebuie să se vadă că e imparțial. (...) În cazul de față, folosirea de către procurorul de caz asintagmei „de asta nu scapă” cu referire directă la diagnosticul petentei Crina Elena Munteanu, arară o poziționare nefirească a acestuia în desfășurarea urmăririi penale, ostilă, în vecinătatea stării de dușmănie, mai ales că afirmațiile au fost determinate de o împrejurare de fapt care era în legătură cu persoana petentei, respectiv starea acesteia de sănătate”, se mai arată în admiterea cererii de recuzare, semnatăde procurorul șef adjunct al SIIJ și consultată de HotNews.ro.

Pe 5 decembrie, Asociația Inițiativa pentru Justiție a anunțat, printr-un comunicat remis presei, că solicită public Procurorului General al României preluarea de la SIIJ a dosarului penal în care este efectuată urmărirea penală faţă de judecătoarea Crina Elena Muntean. Aceasta este urmărită penal pentru favorizarea făptuitorului și instigare la mărturie mincinoasă, de către Secţia de Investigare a Infracţiunilor din Jusţitie, procurorul de caz fiind Adina Florea.

”Punerea mea sub învinuire reprezintă un act de vendetă. Am să-l dovedesc”, a spus Muntean.

În iulie judecătoarea Crina-Elena Muntean a acordat un interviu publicaţiei Newsweek, în care s-a poziţionat radical critic faţă de Secţia de Investigare a Infracţiunilor din Jusţitie, Inspectia Judiciară şi actualul Preşedinte al Consiliului Superior al Magistraturii, susţinând că: „Au fost promovate mai multe acţiuni disciplinare împotriva unor magistraţi, care s-au evidenţiat prin atitudini incomode, atât unor persoane ce deţin funcţii importante în sistemul judiciar, cât şi unor persoane politice. Cred că putem vorbi nu de tendinţe, ci de acţiuni concrete ale Inspecției Judiciare, menite a sancţiona magistrații care în prezent reacţionează la acele probleme ce au creat convulsii şi poziţionări diferite în sistemul judiciar”.


Citește și:

populare
astăzi

1 PSD și PNL vor avea candidați separați la București: Gabriela Firea și Sebastian Burduja

2 O informație care dă fiori / Ce știe CIA despre intențiile Rusiei în Europa?

3 Piedone este pe punctul de a pierde inclusiv Sectorul 5... E disperare mare printre acoliții lui... Deh, s-a schimbat joaca...

4 AUDIO Numele lui Coldea, într-un nou scandal. Anca Alexandrescu a difuzat înregistrări depuse la DNA

5 Surprize în noul sondaj realizat de INSCOP la comanda News.ro