SURSE Raportul Comisiei de la Veneția va fi DEVASTATOR! Toader ar trebui să-și anunțe DEMISIA!

SURSE Raportul Comisiei de la Veneția va fi DEVASTATOR! Toader ar trebui să-și anunțe DEMISIA!

SURSE Raportul Comisiei de la Veneția va fi DEVASTATOR! Toader ar trebui să-și anunțe DEMISIA! Potrivit unor surse politice în acest moment este de așteptat o decizie a Comisiei de la Veneția prin care să se pună la zid schimbările operate atât la legile justiției, cât mai ales la codul penal și cel de procedură penală. Toader a anunțat deja pe Facebook că una dintre prevederile propuse chiar de el, pensionarea prematură a magistraților, a fost respinsă!

„Ne așteptăm la rapoarte dure și fără echivoc pe aceste chestiuni. Experții consideră că prin modificările operate la coduri s-au desființat reglementările care privesc în special principalele infracțiuni de corupție și că au fost afectate semnficativ procedurile de anchetă. Vor fi detaliate și concluziile preliminare pe cele trei legi ale justiției și se vor veni cu recomandări și critici dure inclusiv pe recenta ordonanță de urgență privind aceste legi dată de către Guvern", au declarat surse politice pentru Comisarul.ro.

De altfel, în aceasta ultimă chestiune, principalul vizat de criticile Comisiei ar fi chiar ministrul Justiției, Tudorele Toader. „Faptul că a încercat să se folosească de legitimitatea Comisiei de la Veneția, invocând calitatea sa de membru și necesitatea armonizării pachetului de legi cu concluziile preliminare pentru emiterea acestei ordonanțe a provocat multă nemulțumire, aici, la nivelul Comisiei”, au mai declarat sursele citate, care nu exclud o sancționare publică a poziției ministrului de resort, la pachet cu recomandarea de abrogare a actului normativ respectiv.

Deocamdată este doar o chestiune de câteva ore până când poziția Comisiei va fi făcută publică, „Comisia Europeană pentru Democraţie prin Drept (Comisia de la Veneţia) este aşteptată să adopte o opinie referitor la amendamentele aduse Codului Penal şi Codului de Procedură Penală din România", se arată într-un comunicat de presă al Consiliului Europei, postat pe site-ul instituţiei, cu referire la sesiunea plenară din 19 octombrie.

Comisia de la Veneţia a fost invitată să aprobe avizul preliminar la proiectele de amendamente la Legea 303/2004 privind statutul judecătorilor şi procurorilor, la Legea 304/2004 privind organizarea judiciară şi la Legea 317/2004 privind Consiliul Superior al Magistraturii. Acest aviz a fost făcut deja public.

„În cazul în care a fost emisă o ordonanţă guvernamentală de urgenţă prin care sunt aplicate anumite recomandări formulate în acel aviz preliminar, Comisia de la Veneţia ar putea fi invitată să adopte un alt aviz preliminar, cu unele modificări”, se arată pe site-ul Comisiei de la Veneţia.

La această ședință plenară au participat atât Toader, ca reprezentant al Guvernului Dăncilă, cât și preşedintele Comisiei parlamentare speciale pentru legile justiţiei, Florin Iordache, pentru a prezenta punctele de vedere ale celor două instituții în materie.

Pe 13 iulie, într-o opinie preliminară referitoare la legile Justiției, Comisia de la Veneția a solicitat autorităților de la București să revină asupra modificărilor aduse actelor normative, în special, în ceea ce privește numirea și revocarea procurorilor șefi ai principalelor parchete – DNA, DIICOT și Parchetul general.

Comisia a cerut ca în procedură să fie menținut rolul președintelui României și al CSM pentru a echilibra influența ministrului justiției.

Comisia de la Veneția e așteptată să sprijine Opinia fără modificări la sesiunea pleanară din octombrie, se arată în anunțul oficial de pe site-ul Consiliului Europei. De asemenea, Comisia de la Veneția a autorizat raportorii să emită opinia și să o trimită autorităților române.

Principalele solicitări ale Comisiei de la Veneția în ceea ce privește legile Justiției:

 - Reconsiderarea sistemului de numire și demitere a procurorilor de rang înalt cu scopul de a asigura condițiile pentru o procedură neutră de numire / demitere prin menținerea în acest proces a președintelui României și a CSM, cu scopul de a echilibra influența ministrului Justiției

- Abandonarea schemei de pensionare timpurie a magistraților. Reamintim că propunerea PSD ar duce la depopularea masivă a instanțelor, cu efecte majore mai cu seamă la Înalta Curte și Curțile de Apel

- abrogarea sau definirea mai clară a prevederilor care permit procurorilor superiori ierarhic să invalideze, ca neîntemeiate, soluțiile date de procurori care fac dosare

- reexaminarea prevederilor privind revocarea membrilor CSM

- eliminarea restricțiilor propuse pentru limitarea libertății de expresie a judecătorilor și procurorilor

- reconsiderarea înființării unei secții speciale pentru anchetarea magistraților. Recursul la procurori specializați, combinat cu măsuri eficiente de prevenție, este alternativa de dorit

- Completarea prevederilor privind răspunderea materială a magistraților prin statuarea expresă că, în absența relei credințe și/sau a gravei neglijențe, magistrații nu sunt răspunzători pentru pronunțarea unei solutii care a fost infirmata/modificată de instanța de control judiciar; amendarea mecanismului pentru acțiunea în regres de o asa maniera incat aceasta să aibă loc doar condiționat de prealabila stabilire a răspunderii magistratului in urma/în cadrul unei proceduri disciplinare


Citește și:

populare
astăzi

1 Așa se scrie istoria, oameni buni, din lucruri mărunte și neștiute...

2 VIDEO Atac cu rachete fără precedent al Ucrainei împotriva Rusiei

3 Voi ați văzut asta? / America, oameni buni...

4 Așa o fi?

5 VIDEO București 2024...