SURSE Tăriceanu ia în calcul ieșirea ALDE de la guvernare în toamnă

SURSE Tăriceanu ia în calcul ieșirea ALDE de la guvernare în toamnă

Călin Popescu Tăriceanu, liderul ALDE, a discutat în mai multe cercuri politice despre o posibilă retragere a partidului de la guvernare și ruperea coaliției cu PSD în toamnă, au declarat pentru  G4Media.ro surse politice. De altfel, Tăriceanu a dat în ultima perioadă mai multe semnale că nu mai sprijină abordarea PSD pe mai multe dosare: a respins OUG pentru modificarea Codului Penal, precum și suspendarea președintelui Klaus Iohannis.

Mai mult, Tăriceanu e într-o relație extrem de rece cu Liviu Dragnea de câteva luni, apogeul fiind atins luni, când liderul ALDE a refuzat să stea alături de președintele PSD la o declarație de presă în Parlament. Un nivel maxim al tensiunilor dintre cei doi a fost înregistrat miercuri, când un sondaj Sociopol comandat de Dragnea și care îl clasează pe Tăriceanu la doar două puncte deasupra liderului PSD la capitolul încredere a fost considerat de șeful ALDE drept o declarație de război la adresa sa.

Tăriceanu a avut joi o întâlnire la Bruxelles cu prim-vicepreședintele Comisiei Europene, Frans Timmermans, dar nu e clar dacă în discuția cu omul forte pe justiție al Bruxelles-ului și-a luat un angajament în privința ruperii colaborării cu PSD. El s-a întâlnit la Bruxelles și cu Guy Verhofstadt, liderul grupului ALDE din Parlamentul European, care l-a îndemnat să aibă o abordare mai prudentă față de justiție și să renunțe la agenda PSD, potrivit surselor G4Media.ro .

Tăriceanu ar avea două opțiuni pentru viitorul său politic și al partidului. Prima – candidatura la prezidențiale în toamna anului 2019. El a primit de la PSD semnale că nu va fi desemnat candidat unic al coaliției, și atunci are nevoie de o delimitare de social-democrați pentru a putea aduna voturi din electoratul anti-PSD. A doua opțiune ar fi intrarea într-o coaliție largă a forțelor politice non-PSD și intrarea într-un guvern nou fie ca premier, fi cu mult mai multe posturi de ministru pentru ALDE.

Șeful ALDE ar fi sprijinit de majoritatea liderilor partidului în decizia de a rupe alianța cu PSD. Discuțiile despre ieșirea de la guvernare sunt un scenariu de lucru în ALDE, dar e posibil ca în toamnă situația să rămână neschimbată, în funcție de evoluțiile politice și de negocierile dintre cei doi lideri.


Citește și:

populare
astăzi

1 VIDEO Soldați ruși spunând adevărul despre ce se întâmplă cu armata lor în Ucraina

2 De citit...

3 Urmează bomba acestor alegeri? / AUR nu îndeplinește „o condiție de fond, determinantă” și toate candidaturile ar putea fi respinse!

4 VIDEO Imagini apocaliptice în Grecia...

5 Dezvăluiri înfiorătoare despre insula pe care britanicii au desfășurat experimente secrete și șocante