Suspendarea livrărilor de gaz rusesc: UE se declară pregătită şi are în vedere un răspuns coordonat

Suspendarea livrărilor de gaz rusesc: UE se declară pregătită şi are în vedere un răspuns coordonat

Uniunea Europeană este pregătită pentru o întrerupere a gazului rusesc şi pregăteşte ''un răspuns coordonat'', a declarat miercuri preşedinta Comisiei Europene, Ursula von der Leyen, după suspendarea de către concernul rus Gazprom a livrărilor către Bulgaria şi Polonia, transmit AFP şi DPA.

''Anunţul Gazprom este o nouă tentativă a Rusiei de a ne şantaja cu gazul. Suntem pregătiţi pentru acest scenariu. Elaborăm răspunsul nostru coordonat. Europenii pot fi siguri că suntem uniţi şi solidari cu statele membre afectate'', a reacţionat ea pe Twitter .

Grupul rus Gazprom a anunţat miercuri că a suspendat toate livrările de gaze naturale către Bulgaria şi Polonia , deoarece aceste două ţări - membre ale Uniunii Europene şi NATO - nu au efectuat plăţi în ruble.

În luna martie, preşedintele rus Vladimir Putin a anunţat că Rusia nu va accepta plata pentru livrările de gaz decât în ruble, ca reacţie la sancţiunile adoptate de Occident contra Moscovei după începerea invaziei militare ruse în Ucraina.

''Noi suntem nevoiţi să garantăm livrări alternative şi cele mai bune niveluri de stocare posibile în întreaga Uniune Europeană'', a explicat Von der Leyen într-un comunicat.

''Statele membre au pus în practică planuri de urgenţă pentru un asemenea scenariu şi am lucrat cu ele în coordonare şi cu solidaritate'', a adăugat ea, anunţând că o reuniune a grupului de coordonare pentru gaz are loc ''chiar în acest moment''.

Şefa executivului UE a calificat drept ''nejustificată şi inacceptabilă această oprire unilaterală'' a livrărilor.

''Acest lucru arată încă o dată lipsa de fiabilitate a Rusiei ca furnizor de gaz'', a mai afirmat Ursula von der Leyen. AGERPRES


Citește și:

populare
astăzi

1 Cea mai mare notă luată de Piedone în viața lui a fost un 6...

2 Bilanțul după trei luni al noului comandant al Forțelor Armate Ucrainene: Armata lui Putin sângerează din greu, dar câștigă încă teren

3 STENOGRAME „Eugen Mîrtz i-a inoculat victimei ideea că prin sexul anal a salvat-o de la moarte deblocându-i o chakră ce controlează punctele vitale”

4 Se întâmplă lucruri? / Se strânge robinetul?

5 Dorel Vișan, premiat de Masonerie pentru prezența la Moscova...