Sute de perechi de pantofi - depuse în faţa Ministerului de Interne, în memoria copiilor dispăruţi

Sute de perechi de pantofi - depuse în faţa Ministerului de Interne, în memoria copiilor dispăruţi

Sute de perechi de pantofi au fost depuse, sâmbătă, în faţa Ministerului Afacerilor Interne, pentru a atrage atenţia asupra cazurilor de copii dispăruţi.

Manifestarea a fost organizată "pentru a atrage atenţia că tragedia de la Caracal nu este singulară".

Evenimentul, organizat de PNL Bucureşti, a început la 11,05, ora primului apel la 112 al Alexandrei Măceşanu.

Preşedintele filialei PNL Bucureşti, Violeta Alexandru, a vorbit despre nevoia de profesionalizare în ceea ce priveşte gestionarea cazurilor de dispariţie.

"Să se specializeze un corp de persoane din interiorul sistemului public, care să fie în stare să gestioneze genul acesta de situaţii, situaţii aparte pentru care îţi trebuie un anumit nivel de pregătire ca să faci faţă", a spus Violeta Alexandru, arătând că s-ar putea forma "zece poliţişti, zece specialişti pe judeţ".

Totodată, preşedintele PNL Bucureşti a subliniat nevoia de evaluări în interiorul sistemului de poliţie.

"Cerem ca în interiorul sistemului de poliţie să se facă nişte evaluări de sus în jos, de jos în sus, să se facă pe toate palierele decizionale şi să se comunice public - cunoscut fiind faptul că ministerul nu are această practică a transparenţei şi a comunicării informaţiilor - de data aceasta le cerem să comunice public care sunt nivelurile de competenţă", a punctat ea.

Organizatorul evenimentului, Daniel Ciungu, a afirmat că acesta a fost gândit pentru a trage un semnal de alarmă: anual 400 de copii dispăruţi nu sunt găsiţi.

"Observăm şi noi că din România pleacă foarte multe persoane tinere, sunt fie răpite, fie amăgite şi sunt duse în alte ţări şi sunt folosite şi abuzate. E o mare problemă pentru România că nu reuşeşte să îşi protejeze cetăţenii. Siguranţa personală a fiecărui cetăţean e ceva care nu se poate negocia", a declarat el.

Daniel Ciungu a menţionat şi "presiunea publică" în urma cazului Alexandrei Măceşanu.

"E un caz care de mulţi ani nu a mai fost întâlnit şi în sine presiunea publică (...) toată lumea e pur şi simplu nervoasă. Ăsta e cuvântul potrivit, cred eu. Bineînţeles că e momentul în care ar trebui să se acţioneze", a mai spus organizatorul acţiunii.

În faţa Ministerului Afacerilor Interne, în zona statuii lui Iuliu Maniu, au fost depuse aproximativ 200 de perechi de pantofi, jucării de pluş, o candelă şi cartea "Copilul furat" de Ian McEwan.

Conform cifrelor oficiale, în România, anul trecut, au fost daţi dispăruţi 4.000 de minori. Au fost regăsiţi 3.600.

Miercurea trecută, Alexandra Măceşanu, o fată de 15 ani din comuna Dobrosloveni, judeţul Olt, a dispărut după ce a plecat spre municipiul Caracal cu o maşină "la ocazie". Minora a sunat de trei ori la numărul de urgenţă 112, spunând că a fost sechestrată de un bărbat, însă autorităţile nu au reuşit să identifice locul în care se afla. Anchetatorii au început percheziţia domiciliară la locuinţa bărbatului de 66 de ani vineri dimineaţa, la circa 19 ore de la apelul fetei.

Sâmbătă, DIICOT a informat că din analizele de laborator ale probelor efectuate până în prezent, în cazul de la Caracal, a rezultat profilul genetic al unei singure persoane - Alexandra Mihaela Măceşanu , concluzie fundamentată ştiinţific pe compararea acestui profil genetic determinat cu profilul genetic determinat al părinţilor fetei. AGERPRES/(A, AS - autor: Oana Ghiţă, editor: Andreea Rotaru, editor online: Gabriela Badea)


Citește și:

populare
astăzi

1 VIDEO „Ucrainenii au luat 8.000 de telefoane mobile și le-au pus pe stâlpi de doi metri, așa detectează dronele Shahed”

2 Retragerea lui Piedone a devenit o chestiune de zile...

3 Așa o fi? /

4 Dezvăluirile neașteptate ale șefului serviciului secret din Ucraina

5 Culisele uriașului scandal care zguduie regimul Orban, în Ungaria