Sute de români devin proprietari în Ungaria la un preț de 10 ori mai mic decât în România

Sute de români devin proprietari în Ungaria la un preț de 10 ori mai mic decât în România

Anul trecut, sute de români au ales să își achiziționeze proprietăți în Ungaria. Casele care vin la pachet și cu terenuri de câteva mii de metri pătrați, sunt disponibile la prețuri de 10 ori mai mici decât în România.

FOTO Youtube/Vasile Blidar

Cei mai mulți români care și-au cumpărat o casă în Ungaria sunt din Arad și Timișoara. Aceștia au ales să cumpere case la prețuri între 5.000 și 10.000 de euro care includ teren și toate utilitățile necesare. De regulă, prețurile caselor din Ungaria încep de la 2.500 de euro.

Prețurile sunt cu mult sub cele din România, unde un apartament cu două sau trei camere ajunge și la 100.000 de dolari în București. Așadar, este foarte greu pentru majoritatea românilor să își cumpere o locuință fără să apeleze la un credit pe 10-30 de ani.

La doar câțiva kilometri de granița cu România sute de români au cumpărat case cu terenuri de peste 2-3 mii de metri pătrați la doar 5.000 de euro. Casele sunt într-o stare bună, dar au fost abandonate de proprietarii care au ales să meargă în alte zone ale țării pentru a găsi locuri de muncă mai bune.

Așa apare și singurul dezavantaj al acestor locuințe, lipsa unor locuri de muncă în acele zone. Românii însă nu sunt afectați de acest lucru deoarece fac aproape o oră până la granița cu România sau lucrează chiar de acasă.

Cea mai ieftină casă pe care am vândut-o anul trecut a costat 5.000 de euro, în Dombegyhaz (5 km de frontieră - n.r.). Este în centrul localităţii, are 100 metri pătraţi utili, trei camere şi 4.000 de metri pătraţi de teren.

În momentul de faţă, cea mai ieftină casă pe care o avem în portofoliu este la 9.000 de euro, la circa 7 km de de Variaşu Mic (localitate din Arad aflată la frontieră - n.r.), cu trei camere, utilităţi complete şi teren de 1.500 metri pătraţi”, a declarat pentru Bogdan Holocan, agent imobiliar în zona Banatului, potrivit Agerpres.

Românii din vestul țării au cumpărat peste 300 de case doar anul trecut, aflate dincolo de frontiera cu Ungaria. Unii continuă să lucreze în România sau folosesc casele doar în weekend, în timp ce alții au ales să se mute definitiv din țară, relatează Digi24 .

"Ei spun că preţul locuinţelor i-a determinat să se mute peste graniţă, dar şi costul vieţii, pentru că acolo facturile la utilităţi sunt la jumătate faţă de cele de la noi", a mai adăugat Holocan.

Vasile Blidar este unul dintre primii arădeni care a ales să își cumpere o casă în Ungaria. Imediat după aderarea României la Uniunea Europeană Blidar a plătit 3.000 de euro pentru o casă în zona centrală a orașului Bătania. El spune că e atunci sute de români s-au mutat, iar comunitatea locală i-a primit foarte bine.

"Noi am ales să cumpărăm casă în Bătania exact din motivele pentru care maghiarii au plecat de acolo, adică pentru că nu există industrie, şi, implicit, nu există poluare. Este linişte, aerul e curat.

În Bătania sunt foarte mulţi români, dar o parte dintre ei nu s-au declarat la recensământ, pentru că îşi folosesc locuinţele doar la sfârşit de săptămână sau în vacanţe. (...) În 2020, în plină pandemie COVID-19 cu restricţii, nu am putut merge în Bătania timp de trei luni. Vecinii s-au organizat şi ne-au tuns cu rândul gazonul din faţa casei, pentru a nu rămâne neîngrijit. Când ne-am întors, au dat o petrecere în cinstea noastră", spune Vasile Blidar.

Sursa: adevarul.ro


Citește și:

populare
astăzi

1 PSD și PNL vor avea candidați separați la București: Gabriela Firea și Sebastian Burduja

2 Citiți și voi cine s-a prezentat la prima recrutare de soldați organizată de MAPN în 2024

3 O informație care dă fiori / Ce știe CIA despre intențiile Rusiei în Europa?

4 „Dacă voiai să câștigi nu era suficient doar să-ți petreci câteva ore cu un bărbat”

5 AUDIO Numele lui Coldea, într-un nou scandal. Anca Alexandrescu a difuzat înregistrări depuse la DNA