„SWIFT, opțiunea nucleară”/„Arma” de care Rusia se teme cel mai mult

„SWIFT, opțiunea nucleară”/„Arma” de care Rusia se teme cel mai mult

În timp ce guvernele occidentale amenință Rusia cu un pachet de sancțiuni fără precedent menite să-l descurajeze pe președintele Vladimir Putin să ordone o invazie a Ucrainei, există o măsură care pare să provoace o mare teamă în inima Kremlinului: separarea țării de sistemul bancar global, relatează CNN .

Parlamentarii americani au sugerat în ultimele săptămâni că Rusia ar putea fi scoasă din SWIFT, o rețea de înaltă securitate care conectează mii de instituții financiare din întreaga lume. Mulți spun că aceasta este „opțiunea nucleară” care ar putea descuraja Moscova.

Mai mulți parlamentari ruși au răspuns avertizând că transporturile de petrol, gaze și metale către Europa s-ar opri dacă acest lucru s-ar întâmpla.

„Dacă Rusia este deconectată de la SWIFT, atunci nu vom primi valută, dar cumpărătorii, țările europene în primul rând, nu vor primi mărfurile noastre — petrol, gaze, metale și alte componente importante”, a spus Nikolai Juravlev, vicepreședintele Camerei superioare a parlamentului Rusiei.

Ce este SWIFT

Societatea pentru Telecomunicații Financiare Interbancare Mondiale a fost înființată în 1973 pentru a înlocui telexul și este folosită acum de peste 11.000 de instituții financiare pentru a trimite mesaje și ordine de plată securizate. Fără o alternativă acceptată la nivel global, este un sistem esențial pentru finanțele globale.

Eliminarea Rusiei din SWIFT ar face aproape imposibil ca instituțiile financiare să trimită bani în țară sau în afara țării, provocând un șoc brusc companiilor ruse și clienților lor străini - în special cumpărătorilor de petrol și gaze denominate în dolari SUA.

„Eliminarea ar stopa toate tranzacțiile internaționale, ar declanșa volatilitatea monedei și ar provoca ieșiri masive de capital”, a scris Maria Shagina, de la Institutul Finlandez de Afaceri Internaționale, într-o lucrare de anul trecut pentru Carnegie Moscow Center. Excluderea Rusiei din SWIFT ar duce la o scădere a economiei sale cu 5%, a estimat fostul ministru rus de finanțe Alexei Kudrin în 2014.

SWIFT are sediul în Belgia și este guvernat de un consiliu format din 25 de persoane, inclusiv Eddie Astanin, președintele consiliului de administrație al Centrului Central de Compensare a Tranzacțiilor din Rusia. SWIFT, care se descrie ca o „utilitate neutră”, este încorporat în legislația belgiană și trebuie să respecte reglementările UE.

Ce se întâmplă dacă o țară este deconectată de la SWIFT

Există un precedent pentru eliminarea unei țări din SWIFT. Instituția a deconectat băncile iraniene în 2012, după ce acestea au fost sancționate de Uniunea Europeană pentru programul nuclear al țării. Iranul a pierdut aproape jumătate din veniturile din exporturile de petrol și 30% din comerțul exterior în urma deconectării, a spus Shagina.

„SWIFT este o cooperativă globală neutră înființată și operată în beneficiul colectiv al comunității sale”, a declarat organizația într-un comunicat miercuri. „Orice decizie de a impune sancțiuni unor țări sau entități individuale revine exclusiv organismelor guvernamentale competente și legiuitorilor”, a adăugat acesta.

Nu este clar cât de mult sprijin există între aliații Statelor Unite pentru acțiuni similare împotriva Rusiei. Statele Unite și Germania au cel mai mult de pierdut dacă Rusia este deconectată, deoarece băncile lor sunt cei mai frecvenți utilizatori SWIFT care comunică cu băncile rusești, spune Shagina.

Uniunea Europeană este pregătită să răspundă unei invazii ruse a Ucrainei cu „sancțiuni nemaivăzute până acum”, a spus luni ministrul danez de externe Jeppe Kofod. Șeful diplomației UE, Josep Borrell, a declarat marți că sancțiunile ar fi „cea mai importantă pârghie pe care o are Occidentul, sau cel puțin Uniunea Europeană”.

Premierul britanic Boris Johnson a declarat marți parlamentarilor că guvernul său discută posibilitatea de a elimina Rusia din SWIFT, împreună cu Statele Unite.

„Nu există nicio îndoială că aceasta ar fi o armă foarte puternică [împotriva Rusiei]. Mă tem că poate fi desfășurată cu adevărat doar cu ajutorul Statelor Unite. Suntem în discuții despre asta”, a spus Johnson.

Ce măsuri a luat Rusia

Rusia a luat măsuri în ultimii ani pentru a reduce pagubele dacă ar fi eliminată din SWIFT. Moscova și-a stabilit propriul sistem de plăți, SPFS, după ce a fost lovită de sancțiunile occidentale în 2014, după anexarea Crimeei la începutul acelui an. SPFS are acum aproximativ 400 de utilizatori, potrivit băncii centrale a Rusiei. 20% din transferurile interne se fac în prezent prin SPFS, conform lui Shagina, dar dimensiunea mesajelor este limitată, iar operațiunile sunt limitate la orele de lucru din timpul săptămânii.

Sistemul de plăți interbancare transfrontaliere din China, sau CIPS, poate oferi o altă alternativă la SWIFT. Moscova ar putea fi, de asemenea, forțată să recurgă la utilizarea criptomonedelor.

Dar acestea nu sunt alternative atrăgătoare.

„SWIFT este o companie europeană, o asociație a multor țări. Pentru a lua o decizie privind deconectarea, este nevoie de o decizie unită a tuturor țărilor participante. Deciziile Statelor Unite și ale Marii Britanii cu siguranță nu sunt suficiente”, a spus Juravlev, citat de agenția TASS.

„Nu sunt sigur că alte țări, în special cele a căror pondere în comerțul cu Rusia este mare, vor sprijini acest lucru”, a adăugat el.Citește și:

populare
astăzi

1 Mai prost ca Dăncilă! Ciolacu, singurul premier al României pe care nu-l va primi nimeni de la vârful SUA! O fi luat și „gaura neagră” cu el?

2 VIDEO Fata asta are o mare problemă cu dezbrăcatul, e obsedată să fie cât mai goală...

3 VIDEO „Iubito, trezește-te, românii defilează cu HIMARS în fața ambasadei Rusiei”

4 Generalul Mujenko, fost șef al Armatei Ucrainei, interviu care dă de gândit la BBC

5 VIDEO O înregistrare video în maghiară pare să confirme ce a spus Leșe despre „Noi suntem români”