Tabloul care o înfățișează pe muza de aur a lui Picasso, vândut cu un preț record la New York

Tabloul care o înfățișează pe muza de aur a lui Picasso, vândut cu un preț record la New York

Tabloul „Femme a la montre”, al celebrului pictor spaniol Pablo Picasso, a fost vândut la licitație cu suma de 139,3 milioane de dolari. Casa de licitație Sotheby's la New York este cea care a obținut unul dintre cele mai mari prețuri pentru o operă a artistului catalan.

Tabloul Femme a la montre, Pablo Picasso a fost vândut cu un preț record - FOTO EPA EFE

Este cel de-al doilea cel mai mare preț obținut pentru un tablou al lui Pablo Picasso, conform AFP.

Tabloul „Les femmes d'Alger (Version 'O')” este cel care a fost vândut pentru suma record de 179,4 milioane de dolari, cea mai mare sumă pentru o capodoperă a artistului catalan.

Tabloul „Femme a la montre” s-a vândut la sediul casei de licitație Sotheby's din Manhattan în doar câteva minute. Licitația a fost făcută prin telefon, iar tabloul a fost adjudecat pentru suma de 139,36 milioane de dolari, cu tot cu taxe.

Pictat în 1932, tabloul o reprezintă pe pictorița franceză Marie-Thérese Walter, una dintre partenerele artistului. Acesta fusese evaluat la peste 120 de milioane de dolari.

Emily Fisher Landau, o bogată newyorkeză care a murit anul acesta la vârsta de 102 ani, este cea care deținea anterior tabloul. Potrivit casei de licitații, acesta decora sufrageria din Manhattan a lui Emily Landau.

Nu este singura operă de artă care i-a aparținut lui Emily Fisher Landau și care va fi vândută de Sotheby's. În cadrul a două seri, miercuri și joi vor fi scoase la licitație opere de Willem de Kooning, Mark Rothko şi Andy Warhol care i-au aparținut.

Muza de aur a lui Picasso

Pablo Picasso are cel puțin șase tablouri evaluate la peste 100 de milioane de dolari.

Pictorița franceză Marie-Thérese Walter este considerată „muza de aur” a lui Picasso. Artistul a cunoscut-o în 1927 la Paris, pe când era căsătorit cu balerina ruso-ucraineană Olga Koklova, potrivit Agerpres.

Un alt tablou de-al lui Picasso, în care este înfățișată Marie-Thérese Walter, pictat în 1934 va fi scos la licitație astăzi de către Christie's. Tabloul "Femme endormie" (1934) este evaluat la un preț aflat între 25 și 35 de milioane de dolari.

Acum doi ani, un alt tablou ce o reprezintă pe Marie-Thérese, „Femme assise pres d'une fenetre (Marie-Thérese)” a fost vândut pentru suma de 103 milioane de dolari. Un alt Picasso ("Nu au plateau de sculpteur") din 1932 s-a vândut în 2010 cu aproximativ 106 milioane de dolari de către casa de licitaţii Christie's.

Sezonul vânzărilor de toamnă de la New York al marilor case de licitaţii Sotheby's şi Christie's, între 7 şi 15 noiembrie, este aşteptat să aducă vânzări de miliarde de dolari, conform AFP.

Sursa: adevarul.ro


Citește și:

populare
astăzi

1 „Ce s-a întâmplat în Europa de Est e un miracol economic fără precedent“

2 După America Express, copiii Andreei Esca fac din nou echipă la Antena 1. Alexia Eram: „M-am simțit foarte bine la filmări”

3 Rafinăriile Rusiei, la un pas de colaps după „vizitele” nocturne ale dronelor ucrainene

4 Voi vedeți ce se întâmplă în Polonia?

5 „Ar fi primul val al ofensivei”