Talibanii afirmă că au intrat în numeroase cartiere din Kabul pentru a ''asigura securitatea'' oraşului

Talibanii afirmă că au intrat în numeroase cartiere din Kabul pentru a ''asigura securitatea'' oraşului

Talibanii şi-au anunţat duminică intrarea în mai multe cartiere din Kabul, în timp ce trei dintre înalţii lor responsabili au declarat pentru AFP că insurgenţii au cucerit şi Palatul prezidenţial, după fuga din Afganistan a preşedintelui Ashraf Ghani .

"Unităţi militare ale Emiratului islamic al Afganistanului au intrat în oraşul Kabul pentru a-i asigura securitatea", a anunţat pe Twitter un purtător de cuvânt al talibanilor Zabihullah Mujahid, adăugând:"Înaintarea lor continuă normal".

Pe de altă parte, secretarul general al NATO, Jens Stoltenberg, a declarat duminică la Bruxelles că Alianţa Nord-Atlantică contribuie la securizarea aeroportului din Kabul pentru a permite evacuarea cetăţenilor occidentali în faţa înaintării talibanilor, conform agenţiei franceze de presă.

"Am vorbit cu premierul britanic Boris Johnson şi cu miniştrii de externe ai aliaţilor noştri canadian, danez şi olandez despre situaţia în Afganistan. NATO ajută ca aeroportul din Kabul să rămână deschis pentru a facilita şi coordona evacuările", a scris Stoltenberg pe Twitter .

Totodată, Qatarul a lansat un apel duminică la o tranziţie paşnică a puterii în Afganistan care să deschidă calea unei soluţii politice globale, incluzând toate părţile afgane pentru a se ajunge la stabilitate şi securitate, a comunicat Reuters.

Ministerul de Externe qatariot a subliniat într-un comunicat necesitatea unei încetări imediate şi durabile a focului în Afganistan şi asigurarea securităţii civililor. AGERPRES


Citește și:

populare
astăzi

1 VIDEO „Ucrainenii au luat 8.000 de telefoane mobile și le-au pus pe stâlpi de doi metri, așa detectează dronele Shahed”

2 Retragerea lui Piedone a devenit o chestiune de zile...

3 Dezvăluirile neașteptate ale șefului serviciului secret din Ucraina

4 Culisele uriașului scandal care zguduie regimul Orban, în Ungaria

5 Așa o fi? /