Talibanii l-au ucis pe unul dintre foştii lor lideri de etnie hazară

Talibanii l-au ucis pe unul dintre foştii lor lideri de etnie hazară

Mawlawi Mahdi a fost împuşcat mortal de forţele talibane în apropierea graniţei cu Iranul în timp ce încerca să fugă din ţară, a anunţat ministerul apărării într-un comunicat.

Numirea lui Mahdi ca comandant în urmă cu câţiva ani a fost promovată drept un exemplu al schimbării de poziţie a talibanilor faţă de minorităţi. El a intrat în centrul atenţiei după ce talibanii au preluat controlul asupra Afganistanului în urma retragerii forţelor occidentale anul trecut.

Talibanii sunt adepţi ai ramurii sunnite a islamului, înainte fiind asociaţi aproape exclusiv cu etnia paştună. În ultima vreme, talibanii a încercat să includă şi membri ai altor etnii, inclusiv şiiţi.

Hazarii, originari din munţii centrali ai Afganistanului, sunt cel mai mare grup etnic format din şiiţi ai ţării. După ce talibanii au format un guvern anul trecut, Mahdi a primit postul de şef al serviciilor secrete într-o provincie centrală, scrie Reuters.

Originile neînţelegerilor dintre Mahdi şi talibani nu au fost făcute publice, dar ministerul apărării a vorbit încă din iunie despre o operaţiune de eliminare a rebelilor din nordul Afganistanului.

Ministerul Apărării l-a descris miercuri pe Mahdi drept „liderul rebelilor” dintr-un district din provincia nordică Sar-e-Pol.

O sursă talibană a declarat pentru Reuters că Mahdi s-a certat cu talibanii şi s-a revoltat împotriva conducerii.

În declaraţia minsterului se spune că a fost ucis la Herat, aproape de graniţa cu partea şiită a Iranului, unde încerca să părăsească ţara.

Sursa: adevarul.ro

Trimite pe WhatsApp


Citește și:

populare
astăzi

1 Mare lovitură pentru Kremlin. Kârgâzstan și Kazahstan adoptă alfabetul latin, renunță la cel chirilic: „Russkiy Mir se destramă”

2 SUA răspund Rusiei cu USS Gerald R. Ford - cel mai modern și scump portavion construit vreodată. Nava, pregătită de prima misiune

3 Moarte stupidă pentru un fotomodel, în camera de hotel. Tânăra a confundat ușa de la toaletă

4 „Regrupare tactică” la Lîman. Forțele de ocupație fug mâncând pământul. Kievul spune că toate căile de acces sunt ”sub controlul focului” ucrainean

5 Imagini din satelit cu bombardiere capabile să transporte arme nucleare, mutate de Rusia la granița cu Finlanda