Tânără eutanasiată în Belgia după traume psihice suferite într-un atentat

Tânără eutanasiată în Belgia după traume psihice suferite într-un atentat

O belgiancă în vârstă de 23 de ani care a supraviețuit atentatului mortal cu bombă al Statului Islamic de pe un aeroport din Bruxelles a ales să moară prin eutanasiere după ani de zile în care s-a confruntat cu probleme de sănătate mintală cauzate de atac, relatează FoxNews.

Belgia este una dintre cele două țări care permite eutanasia pentru boli mintale FOTO Shutterstock

„Acea zi a distrus-o cu adevărat, nu s-a mai simțit niciodată în siguranță după aceea”, a declarat mama lui Shanti De Corte, Marielle, pentru postul belgian de știri VRT, despre luptele fiicei sale de la atacul ISIS din 2016 de pe aeroportul Bruxelles Zaventem, potrivit unui raport recent al Daily Mail.

De Corte era o elevă în vârstă de 17 ani care călătorea împreună cu colegii de clasă atunci când teroriștii afiliați ISIS au detonat o bombă în aeroport în martie 2016. Ea se plimba prin zona de plecări când explozia a zguduit aeroportul, ucigând 33 de persoane și rănind alte 340.

Deși De Corte a supraviețuit exploziei și nu a suferit nicio leziune fizică, trauma psihică din acea zi a bântuit-o pentru tot restul vieții sale.

„Nu voia să meargă nicăieri unde erau alți oameni, de frică”, a povestit mama lui De Corte. „Avea, de asemenea, atacuri de panică frecvente și nu a scăpat niciodată de ele”.

Belgia este una dintre cele șapte țări care permit eutanasia la nivel național. A fost a doua țară care a permis această practică în 2002, alăturându-se Olandei, care a început să permită eutanasia la începutul acelui an. De atunci, Luxemburg, Columbia, Canada, Spania și Noua Zeelandă au adoptat legi care permit eutanasia.

Eutanasia este ilegală în Statele Unite, unde pacienților li se permite să refuze tratamentul medical și își pot da consimțământul pentru retragerea suportului vital. Cu toate acestea, unele state americane permit sinuciderea asistată de medic în anumite circumstanțe.

Belgia și Olanda sunt mai permisive cu eutanasia decât alte țări în care această practică este legală, permițând pacienților care suferă de boli mintale să aleagă să fie eutanasiați.

Eutanasia lui De Corte a fost aprobată de doi psihiatri la începutul acestui an, după ce s-a luptat ani de zile cu anxietatea și depresia. Ea a încercat să se sinucidă în 2018 și 2020 și a postat în mod regulat pe rețelele de socializare despre luptele sale cu sănătatea mintală.

„Primesc câteva medicamente la micul dejun. Și până la 11 antidepresive pe zi. Nu aș putea trăi fără ele”, a scris ea într-o postare. „Cu toate medicamentele pe care le iau, mă simt ca o fantomă care nu mai poate simți nimic. Poate că existau și alte soluții decât medicamentele”.

Dar nu toată lumea a fost convinsă că eutanasia a fost singura alegere pentru De Corte, procurorii deschizând o anchetă în acest caz după ce un neurolog de la spitalul clinic academic UZC Brugman din Bruxelles și-a exprimat îngrijorarea cu privire la decizie și a susținut că aceasta „a fost luată prematur”.

În ciuda acestor îngrijorări, De Corte a fost eutanasiată în luna mai a acestui an, apelând pentru ultima dată la rețelele de socializare pentru a-și documenta sentimentele.

„Râdeam și plângeam. Până în ultima zi. Am iubit și mi s-a permis să simt ce este dragostea adevărată”, a postat ea. „Acum voi pleca în pace. Să știi că îmi este deja dor de tine”.

Sursa: adevarul.ro


Citește și:

populare
astăzi

1 Cea mai mare notă luată de Piedone în viața lui a fost un 6...

2 „A fost așa toată durata zborului de patru ore”

3 Prima intoxicare aruncată pe piață de Antena 3, un sondaj realizat de fostul ginere al lui Dan Voiculescu

4 Da, are 60 de ani și s-a calificat la concursul național de frumusețe Miss Argentina...

5 VIDEO Surpriză totală / Cine ar fi „gurul” discipol al lui Gregorian Bivolaru săltat de mascați. Eugen Mârtz era invitat mereu la B1TV, la emisiunea Al…