Tănase Stamule: IMM Invest are printre obiective refacerea echilibrului între creditul bancar şi cel comercial

Tănase Stamule: IMM Invest are printre obiective refacerea echilibrului între creditul bancar şi cel comercial

Programul IMM Invest are printre obiective refacerea echilibrului între creditul bancar şi cel comercial, raportul fiind acum de 1 la 3 între acestea, a declarat, joi, Tănase Stamule, consilier de stat în cadrul Cancelariei Prim-Ministrului, în domeniul economic, la o conferinţă.

"Ce am observat noi. Există un dezechilibru între creditul bancar şi creditul comercial pentru IMM-uri. Este un raport de 1 la 3, în sensul că pe de o poarte nu a existat un apetit la risc din partea băncilor şi pe de altă parte a existat un apetit la creditare comercială din partea companiilor. Mai ales cele care aveau linii de credit de la compania mamă. Prin IMM Invest sperăm să reechilibrăm acest lucru sau să reîncepem echilibrarea acestui raport tocmai pentru a susţine sistemul bancar să-şi asume mai multe riscuri cu garanţii de stat, astfel încât să asigurăm capital de lucru şi de investiţii din partea băncilor pentru IMM-urile din România. Deci acest program are printre obiective, pe lângă susţinerea economică a IMM-urilor, şi refacerea echilibrului dinttre creditul bancar şi creditul comercial", a spus Tănase Stamule, la conferinţa "Băncile, în pandemie - provocări şi oportunităţi".

El a afirmat că o altă măsură analizată este crearea unei scheme de garanţii de stat pentru asigurarea creditului comercial pentru că avem o expunere de peste 380 de miliarde de lei şi se primesc tot mai multe mesaje din piaţă conform cărora firmele doresc plata cash. Furnizorii vor plata imediată, iar cei care au datorii şi-au dublat anunţurile că nu mai pot plăti în termen facturile.

"Trebuie să intervenim rapid aici pentru a asigura continuarea creditului comercial, mai ales ţinând cont de acest dezechilibru mare între bancar şi creditul comercial. Aceasta este o altă măsură pentru ca să nu blocăm economia, mai ales ţinând cont de acest dezechilibru pe care îl avem", a precizat Stamule. AGERPRES/(A - autor: George Bănciulea, editor: Oana Tilică, editor online: Irina Giurgiu)


Citește și:

populare
astăzi

1 Dezvăluiri despre culisele unor negocieri secrete care ar fi putut termina demult războiul din Ucraina / Putin și Zelenski au fost dispuși să ia în cons…

2 Un text dur și fără perdea despre ce se întâmplă acum în Ucraina și în „lumea civilizată”

3 Hărți care dau fiori / Victoria Rusiei în Ucraina ar avea consecințe devastatoare pentru apărarea NATO. România, printre țările aflate în pericol

4 VIDEO Unde o fi plecat așa intempestiv Nicușor Dan?

5 Foarte interesante amănunte...