Tancul T-14 Armata, refuzat pe front. De ce sunt reticenți comandanții ruși

Tancul T-14 Armata, refuzat pe front. De ce sunt reticenți comandanții ruși

Forțele armate ruse desfășurate în Ucraina sunt atât de reticente în privința tancului T-14 Armata, încât refuză să-l accepte pe front.

Tancul T-14 FOTO Arhivă

Potrivit cele mai recente evaluări a Ministerului britanic al Apărării asupra evoluției războiului din Ucraina, Moscova își dorește să trimită pe front un număr mic de tancuri T-14 Armata, dar se confruntă cu un refuz neașteptat din partea unităților sale.

Motivul ar fi că aceste tancuri se află într-o stare proastă, în pofida faptului că propaganda regimului Putin nu contenește cu laude la adresa lor.

Nu este clar ce aspecte ale celui mai nou tanc al Rusiei au determinat această reticență, dar, în ultimii trei ani, oficiali de la Moscova au recunoscut în public că există probleme la motor și la sistemele de imagistică termică.

În 2021, ministrul rus al Apărării, Serghei Șoigu, a descris producția de T-14 planificată pentru 2022 ca fiind doar un lot „experimental-industrial”.

Așadar, este puțin probabil ca tancurile T-14 prevăzute pentru desfășurare să fi îndeplinit standardele obișnuite pentru a fi operaționale, conchide Ministerul britanic al Apărării.

Săptămâna trecută, Ministerul britanic al Apărării afirma că deține imagini, care datează din decembrie 2022, cu tancuri T-14 într-o tabără de antrenament din sudul Rusiei utilizată de obicei de armată pentru activităţile de dinaintea desfăşurării pe teren în Ucraina. Londra s-a declarat reticentă în privința eficacității acestor tancuri: „Orice desfăşurare de T-14 este probabil o decizie cu risc ridicat pentru Rusia. În cei 11 ani de dezvoltare, programul a înregistrat întârzieri, reducerea numărului de vehicule planificat şi probleme de fabricaţie”.

În plus, semnalează Ministerul britanic al Apărării, Moscovei i-ar putea fi deficil să-şi adapteze lanţul logistic pentru T-14, care sunt mult mai mari şi mai grele decât alte tipuri de tancuri ruseşti.

Potrivit Londrei, tancurile T-14 Armata ar putea fi mobilizate „în principal în scop de propagandă”, întrucât producţia lor este încă scăzută, „probabil de ordinul a câteva zeci”.

Costul fabricării unui tanc T-14 era estimat în 2016 la circa 3,3 milioane de euro.

Sursa: adevarul.ro


Citește și:

populare
astăzi

1 PSD și PNL vor avea candidați separați la București: Gabriela Firea și Sebastian Burduja

2 O informație care dă fiori / Ce știe CIA despre intențiile Rusiei în Europa?

3 AUDIO Numele lui Coldea, într-un nou scandal. Anca Alexandrescu a difuzat înregistrări depuse la DNA

4 Piedone este pe punctul de a pierde inclusiv Sectorul 5... E disperare mare printre acoliții lui... Deh, s-a schimbat joaca...

5 Surprize în noul sondaj realizat de INSCOP la comanda News.ro