Tarcea: Discuţia cu Dorneanu, pe întuneric şi cu telefonul în anticameră, a fost despre decizia CCR în cazul completurilor de 5 judecători

Tarcea: Discuţia cu Dorneanu, pe întuneric şi cu telefonul în anticameră, a fost despre decizia CCR în cazul completurilor de 5 judecători

Preşedintele Înaltei Curţi de Casaţie şi Justiţie, Cristina Tarcea, a precizat miercuri că a avut o discuţie cu şeful Curţii Constituţionale, Valer Dorneanu, despre decizia cu privire la completurile de cinci judecători, după ce s-a constatat conflictul juridic de natură constituţională, dar şi cu Avocatul Poporului, Victor Ciorbea, pe tema completurilor de trei judecători de la Instanţa supremă.

"Cu domnul Valer Dorneanu am discutat despre completurile de cinci judecători, la foarte scurt timp după ce s-a pronunţat decizia prin care s-a constatat conflictul juridic de constituţionalitate. Singurul lucru pe care pot să vi-l spun acum e că am fost pusă să-mi ţin telefonul în anticameră, iar discuţia s-a purtat pe întuneric. Atât de întuneric, încât, la final, am luat haina domnului Dorneanu pe mine. Iar discuţia cu domnul Ciorbea a fost foarte recentă şi a vizat completele de trei judecători. Amănunte... altă dată", a declarat şefa Instanţei supreme la plecarea de la CSM.

Întrebată ce temă a avut discuţia cu Dorneanu, Tarcea a spus: "O justificare a deciziei pronunţate pe completurile de cinci judecători. Decizia lor".

Miercuri, Cristina Tarcea s-a prezentat la CSM, unde Secţia pentru judecători în materie disciplinară urma să discute acţiunea exercitată de Inspecţia Judiciară, însă şedinţa a fost amânată.

La plecare, ea a declarat că a făcut o cerere de recuzare pe numele judecătoarelor Lia Savonea, şefa CSM, Evelina Oprina, Nicoleta Ţînţ şi Gabriela Baltag .

Întrebată de jurnalişti despre motivele recuzării, Tarcea a explicat că judecătoarele respective ar fi avut o atitudine 'ostilă' faţă de ea în legătură cu modalitatea de alcătuire a completurilor de cinci judecători de la Instanţa supremă.

Tarcea a precizat că următorul termen în cazul acţiunii disciplinare la adresa sa este în 27 martie.

Pe 19 decembrie, Inspecţia Judiciară a exercitat acţiunea disciplinară faţă de judecătoarea Cristina Tarcea pentru refuzul nejustificat de a îndeplini o îndatorire de serviciu şi pentru nerespectarea dispoziţiilor privind distribuirea aleatorie a cauzelor.

Acţiunea disciplinară a fost înaintată Secţiei pentru judecători în materie disciplinară a CSM, care va decide cu privire la răspunderea judecătorului. AGERPRES/(A - autor: Cătălin Lupăşteanu, editor: Florin Marin, editor online: Gabriela Badea)


Citește și:

populare
astăzi

1 VIDEO „Ucrainenii au luat 8.000 de telefoane mobile și le-au pus pe stâlpi de doi metri, așa detectează dronele Shahed”

2 Retragerea lui Piedone a devenit o chestiune de zile...

3 Așa o fi? /

4 Culisele uriașului scandal care zguduie regimul Orban, în Ungaria

5 Dezvăluirile neașteptate ale șefului serviciului secret din Ucraina