Țări est-europene, inclusiv România, au vândut arme către state cunoscute că le livrează apoi în Siria (anchetă)

Țări est-europene, inclusiv România, au vândut arme către state cunoscute că le livrează apoi în Siria (anchetă)

Țări est-europene, printre și România, au aprobat vânzarea discretă a unor arme în valoare de peste un miliard de euro în ultimii patru ani către state din Orientul Mijlociu despre care se știe că le livrează apoi în Siria, relevă o amplă anchetă realizată de o echipă de jurnaliști de investigații, potrivit The Guardian.

Mii de arme de asalt precum AK-47, mortiere, lansatoare de rachete, arme anti-tanc și mitraliere sunt transferate printr-o nouă rută a armelor din Balcani spre Peninsula Arabică și țări de la granița cu Siria.

Există suspiciunea că o bună parte din acest arsenal ajunge în Siria, alimentând războiul civil început în urmă cu cinci ani în această țară, conform anchetei jurnalistice realizate de Balkan Investigative Reporting Network (BIRN) și Organised Crime and Corruption Reporting Project (OCCRP).

Datele privind exporturile de arme, rapoartele ONU, traseele avioanele și contractele privind armele examinate în cadrul acestei investigații care a durat un an arată cum armele au fost trimise din Bosnia, Bulgaria, Croația, Cehia, Muntenegru, Slovacia, Serbia și România.

De la escaladarea conflictului din Siria în 2012, cele opt țări au aprobat exporturi de arme și muniție în valoare de 1,2 miliarde de euro către Arabia Saudită, Iordania, Emiratele Arabe Unite și Turcia — piețe cheie de armament pentru Siria și Yemen.

În trecut, nu exista practic un comerț de arme între aceste state din Europa Centrală și de Est și respectivele țări din Orientul Mijlociu. Însă achizițiile par să fi luat amploare, unele dintre cele mai mari contracte de acest fel fiind aprobate în 2015, se arată în ancheta jurnalistică citată de The Guardian.

Arme și munițiile din Europa Centrală și de Est, identificate în înregistrări video și fotografii postate pe rețelele de socializare, sunt acum folosite atât de unitățile Armatei Siriene Libere, sprijinite de Occident, dar ajung și în mâinile luptătorilor din grupări islamiste precum Ansar al-Sham, Frontul al-Nosra (ramura Al-Qaida din Siria) sau Statul Islamic sau la facțiuni care luptă pentru președintele sirian Bashar Al-Assad ori la forțele sunnite din Yemen.

Inscripțiile de pe unele dintre muniții privind originea și data producției arată că multe dintre ele au fost produse cel mai recent chiar în 2015.

Reacționând la descoperirile anchetei, Patrick Wilcken, cercetător privind controlul armelor în cadrul organizației Amnesty International, și Bodil Valero, raportor al Parlamentului European pe problema armelor, au spus că cel puțin câteva dintre aceste transferuri probabil au încălcat legislația europeană, internațională și națională privind exporturile de arme.

"Dovezile indică faptul că astfel de arme ajung în mod sistematic la grupări armate acuzate de grave încălcări ale drepturilor omului. Dacă se va dovedi că este așa, transferurile sunt ilegale conform legislației internaționale și ar trebui oprite imediat", a afirmat Wilcken.

AGERPRES

Trimite pe WhatsApp


Citește și:

populare
astăzi

1 Da, e țiitoarea...

2 Noile scenarii de la Washington cu invadarea Ucrainei de către Rusia

3 Așa o fi?

4 Țiitoarea lui Dragnea, audiată la DNA! / Ăsta să fie motivul despărțirii de fațadă?

5 VIDEO Priviți! Imagini de ultima oră cu forţele ruse masate la graniţa cu Ucraina