Tăriceanu vrea amânarea alegerilor locale pentru ca noul coronavirus să nu se răspândească

Tăriceanu vrea amânarea alegerilor locale pentru ca noul coronavirus să nu se răspândească

Preşedintele ALDE, Călin Popescu-Tăriceanu, pledează pentru amânarea alegerilor locale, astfel încât să fie prevenită răspândirea coronavirusului.

"În condiţiile în care toate statele lumii fac eforturi pentru a limita răspândirea coronavirusului şi măsurile principale sunt cele de carantină, inconştienţii veseli de la PNL şi Cotroceni pare că fac totul ca virusul să se răspândească peste tot. Zeci de state de pe toate continentele interzic manifestările publice, se anulează meciuri de fotbal sau se joacă fără spectatori, iar marii artişti îşi anulează concertele, totul ca parte a efortului de a nu aduna prea mulţi oameni împreună şi a facilita răspândirea virusului. Japonia şi Comitetul Internaţional Olimpic iau în calcul amânarea Jocurilor Olimpice, care ar trebui să înceapă pe 24 iulie, şi zeci de curse aeriene sunt anulate în fiecare zi. În aceste condiţii, cei care ar trebui să guverneze ţara vor să pună de nişte alegeri anticipate pentru Parlament, care, în mod normal, ar trebui să se desfăşoare în toamnă, în speranţa că vor câştiga nişte locuri suplimentare în viitorul Legislativ şi că se vor menţine la putere, fără să le pese de eventuale consecinţe", a scris Tăriceanu, luni, pe Facebook.

Liderul ALDE prezintă "un rezumat pentru cei care nu au imaginea organizării unor alegeri".

"Sunt peste 18.000 secţii de votare, fiecare cu cel puţin 7-8 membri în secţie şi vreo 3-4 observatori. Asta înseamnă rapid vreo 180-200.000 de persoane care vor manipula cele 18 milioane de buletine de vot şi vreo 150.000 de ştampile care vor trece de la o persoana la alta. Apoi, în fiecare secţie de vot vor ajunge în jur de 1.000 de persoane. Ulterior, se vor număra buletinele şi se vor transporta la centru etc. Poate cineva să-şi imagineze care ar fi efectul în lanţ a doar 100 de persoane infectate care transmit boala la alte câteva sute, care la rândul lor se duc acasă şi transmit la alte câteva mii şi tot aşa...? România ar deveni peste noapte o ţară prizonieră a virusului şi abia atunci am începe să avem probleme", a adăugat Tăriceanu.

Senatorul ALDE aminteşte că în România există în prezent peste 8.000 de oameni aflaţi sub supraveghere sau în carantină şi, "din fericire, puţini infectaţi".

"Oare ştiu experţii PNL şi cei ai dlui Iohannis ce se va întâmpla cu virusul în 2-3 luni? Aş zice că habar nu au, pentru că nimeni nu ştie cum va evolua. Aşa cum nu au avut habar cum să reacţioneze pentru prevenirea şi limitarea extinderii virusului. Şi dacă nu ştim ce se va întâmpla, de ce forţăm aceste alegeri? Asta este explicaţia pentru afirmaţia mea. Aleşii noştri locali îşi vor termina mandatele la mijlocul lunii mai. În loc să ne aruncăm cu capul în zid pentru a organiza alegeri anticipate, mai bine să vedem dacă avem soluţii constituţionale care să prelungească mandatul aleşilor locali, pentru a putea organiza alegerile în condiţii de siguranţă. Nu vreau să insist pe faptul că peste 90% din secţiile de votare din România se organizează în incinta şcolilor şi a doua zi după alegeri copiii şi nepoţii noştri merg în sălile prin care au trecut mii de oameni. Vă simţiţi în siguranţă pentru copiii noştri? Eu nu!", şi-a încheiat Tăriceanu postarea. AGERPRES


Citește și:

populare
astăzi

1 VIDEO „Ucrainenii au luat 8.000 de telefoane mobile și le-au pus pe stâlpi de doi metri, așa detectează dronele Shahed”

2 Retragerea lui Piedone a devenit o chestiune de zile...

3 Așa o fi? /

4 Dezvăluirile neașteptate ale șefului serviciului secret din Ucraina

5 Culisele uriașului scandal care zguduie regimul Orban, în Ungaria