Țările baltice și Polonia închid ușile pentru turiștii ruși: „Nu sunteți bineveniți aici”

Țările baltice și Polonia închid ușile pentru turiștii ruși: „Nu sunteți bineveniți aici”

Polonia şi cele trei ţări baltice au început să refuze, luni la miezul nopții, accesul turiștilor ruși, comunicându-le că nu ar trebui să călătorească atâta vreme cât țara lor este în război cu Ucraina, relatează Reuters .

Intrarea rușilor în Polonia și țările baltice a fost restricționată. FOTO SHUTTERSTOCK

Țările baltice și Polonia au impus noi restricții, în vreme ce Finlanda a hotărât să păstreze granița deschisă, cu toate că a redus numărul de programări consulare disponibile pentru călătorii ruși care doresc vize.

Măsura este cea mai recentă dintr-o serie de sancțiuni și alte măsuri adoptate de Uniunea Europeană sau de țările membre de când Rusia a invadat Ucraina, la 24 februarie.

Astfel, Uniunea Europeană a interzis toate zborurile din Rusia, fiind disponibile doar legăturile de transport feroviar și rutier.

În aceeași ordine de idei, luna aceasta cetăţenii ruşi au pierdut accesul la acordul privind vizele care le permitea să intre relativ uşor în Spaţiul Schengen.

Interdicția de intrare impusă de luni se adresează turiștilor, fiind excluși dizidenții ruși care caută refugiu în UE, șoferii de camioane, refugiații și rezidenții permanenți din țările UE, precum și cei care își vizitează membrii familiei.

Conform oficialilor locali, mai puțin de o zecime din cei circa 4.000 de ruși, care intră zilnic în Estonia, își pierd acest drept conform noilor reguli.

Cetățeni ai Rusiei, nu încercați să treceți granița, nu sunteți bineveniți aici - trebuie să puneți capăt războiului împotriva Ucrainei", a scris pe Twitter ministrul leton de externe Edgar Rinkevics.

Chestiunea călătoriilor în UE a împărțit blocul comunitar. Berlin și Paris afirmă că ar fi neproductiv să interzică accesul rușilor obișnuiți, așa cum solicită Kievul.

Finlanda, al cărei prim-ministru Sanna Marin a afirmat anterior că turiștii ruși nu ar trebui să călătorească în UE în timpul războiului, a afirmat că interdicția ar putea contraveni convenției din spațiul Schengen

O țară acordă o viză, alta o refuză. Cu siguranță, acest lucru nu este de dorit pentru sistem", a afirmat, în urmă cu o săptămână săptămâna, președintele Finlandei, Sauli Niinisto, reporterilor la Helsinki.

Prim-ministrul Estoniei, Kaja Kallas, și-a manifestat frustrarea față de diviziunile din cadrul UE, atenționând că mulți călători ruși vor merge spre granița finlandeză.

Există o portiță, iar portița este Finlanda", a afirmat Kallas într-un interviu acordat, sâmbătă, agenției Reuters.

Deci măsura nu este eficientă în totalitate... dar este totuși mai bine decât nimic. Sper că, mai devreme sau mai târziu, vor trebui să facă și ei acest lucru", a mai declarat ea.

Rusia a afirmat că va răspunde acestor restricții, dar că nu va închide granițele față de bloc.

Sursa: adevarul.ro


Citește și:

populare
astăzi

1 Horoscop vineri, 3 mai 2024. Cei din zodia Berbec fac o schimbare în viață, iar Scorpionii ignoră sfatul partenerului

2 Schimbarea importantă făcută de Loteria Română în Săptămâna Mare

3 VIDEO Cea mai mare afacere a Securității / „Era o adevărată fabrică de bani. Nu știu dacă mai era cineva în România acelor ani care să câștige atât de m…

4 S-a dat „liber la Rusia”? / „Sunt deja țări care au furnizat Ucrainei aceste arme fără condiții”

5 VIDEO Ce a căutat Piedone la Istanbul?