Ţările de Jos: Premierul Rutte condamnă revoltele împotriva noilor restricţii anti-COVID-19

Ţările de Jos: Premierul Rutte condamnă revoltele împotriva noilor restricţii anti-COVID-19

Premierul olandez Mark Rutte a condamnat luni violenţele din weekend, când zeci de manifestanţi au atacat poliţia şi au provocat incendii în semn de protest faţă de interdicţia de circulaţie pe timp de noapte, introdusă de guvern sâmbătă pentru a încetini răspândirea COVID-19, transmite Reuters.

Foto: (c) MARCEL VAN HOORN / EPA


Poliţia olandeză a anunţat luni că sute de persoane au fost plasate în arest după incidentele în care demonstranţi violenţi au aruncat cu pietre şi într-un caz cu cuţite către poliţie, au incendiat o staţie de testare la COVID-19 şi au avertizat că ar putea avea loc şi alte acţiuni similare.

''Acestea nu au nimic de-a face cu protestul, este vorba despre violenţă criminală şi o vom trata ca atare'', a declarat Rutte în faţa biroului său la Haga.


Foto: (c) MARCEL VAN HOORN / EPA


Potrivit AFP, duminică au avut loc violenţe în special la Amsterdam, Eindhoven, Haga, Breda, Arnhem, Tilburg, Enschede, Appeldoorn, Venlo şi Roermond.

La Museumplein, o piaţă din centrul metropolei Amsterdam, poliţia a folosit un tun cu apă pentru a dispersa sutele de manifestanţi, potrivit postului public de televiziune NOS. Măsurile de securitate au fost consolidate în jurul reşedinţei oficiale a primarului Amsterdamului, Femke Halsema, zona fiind încercuită de un cordon de poliţişti.

La Eindhoven, în sud-estul ţării, forţele de ordine au folosit gaz lacrimogen pentru a dispersa câteva sute de demonstranţi, potrivit televiziunii regionale Omroep Brabant. Mai multe autovehicule şi magazine din zona gării centrale din oraş au fost avariate. Cel puţin 30 de persoane au fost arestate, a declarat poliţia, care a precizat că nu dispune de un bilanţ al răniţilor în timpul violenţelor.


Foto: (c) ROBIN VAN LONKHUIJSEN / EPA


În Ţările de Jos a intrat în vigoare sâmbătă prima interdicţie de circulaţie de după Al Doilea Război Mondial . Astfel, este interzisă părăsirea locuinţei între orele 21:00 şi 04:30, măsura fiind în vigoare cel puţin până la 9 februarie. Orice contravenient trebuie să plătească o amendă de 95 de euro.

Există totuşi unele derogări, în special pentru persoanele care trebuie să lucreze în intervalul orar pentru care este valabilă interdicţia de circulaţie, cu condiţia prezentării unei dovezi pentru deplasarea respectivă. AGERPRES


Citește și:

populare
astăzi

1 Cea mai mare notă luată de Piedone în viața lui a fost un 6...

2 „A fost așa toată durata zborului de patru ore”

3 STENOGRAME „Eugen Mîrtz i-a inoculat victimei ideea că prin sexul anal a salvat-o de la moarte deblocându-i o chakră ce controlează punctele vitale”

4 Prima intoxicare aruncată pe piață de Antena 3, un sondaj realizat de fostul ginere al lui Dan Voiculescu

5 VIDEO Surpriză totală / Cine ar fi „gurul” discipol al lui Gregorian Bivolaru săltat de mascați. Eugen Mârtz era invitat mereu la B1TV, la emisiunea Al…