Țările membre NATO, îngrijorate de relația lui Orban cu Putin: „Stă alături de un om vinovat de crime împotriva umanității”

Țările membre NATO, îngrijorate de relația lui Orban cu Putin: „Stă alături de un om vinovat de crime împotriva umanității”

Țările membre NATO au reacționat la întâlnirea dintre premierul ungariei, Viktor Orban, și președintele rus Vladimir Putin.

Vladimir Putin și Viktor Orban FOTO AFP

Premierul Ungariei Viktor Orban s-a întâlnit marţi la Beijing în marja Forumului internaţional „O centura, un drum” (Belt and Road) cu preşedintele rus Vladimir Putin.

„Ca urmare a condiţiilor geopolitice actuale, posibilităţile de a păstra contactul şi de a dezvolta relaţiile sunt foarte limitate. Dar este satisfăcător faptul că (Rusia, n. red.) a menţinut relaţii cu multe ţări europene, iar Ungaria este una dintre ele”, i-a spus Putin lui Orban potrivit unor imagini difuzate de televiziunea rusă.

„Suntem cu toţii îngrijoraţi că premierul ungar se întâlneşte cu preşedintele Putin, în timp ce Rusia duce un război de agresiune împotriva Ucrainei”, a declarat ambasadorul american în Ungaria, David Pressman, intervievat de Radio Free Europe.

„Este îngrijorător faptul că Ungaria a ales să coopereze” cu Kremlinul în acest mod, a apreciat el, denunţând de asemenea utilizarea de către Viktor Orban a sintagmei „operaţiune militară” referitor la războiul Rusiei în Ucraina, aşa cum îşi numeşte Kremlinul invazia în ţara vecină. Dacă va fi necesar, „vom împărtăşi aliaţilor noştri preocupările noastre în materie de securitate”, a adăugat Pressman.

Ambasadorul american l-a criticat marţi pe premierul ungar pentru că „stă alături de un om ale cărui forţe sunt responsabile de crime împotriva umanităţii în Ucraina”, într-un mesaj difuzat pe X. „Nu ţine de competenţa ambasadorului american să stabilească politica externă a Ungariei”, a reacţionat pe canalul de televiziune ATV, Gergely Gulas, directorul de cabinet al lui Viktor Orban, transmite Agerpres.

Ungaria, membră a NATO şi UE, a votat toate sancţiunile europene împotriva Moscovei, dar şeful executivului său s-a străduit să atenueze impactul, adoptând o poziţie conciliantă faţă de Rusia, care rămâne o sursă-cheie pentru nevoile sale energetice, conform AFP.

Numeroși observatori ai relațiilor internaționale consideră Ungaria lui Viktor Orban un cal troian în Uniunea Europeană.

Sursa: adevarul.ro


Citește și:

populare
astăzi

1 „Ce s-a întâmplat în Europa de Est e un miracol economic fără precedent“

2 Rafinăriile Rusiei, la un pas de colaps după „vizitele” nocturne ale dronelor ucrainene

3 Amănunte din sondajele pe București. Singura certitudine este căderea ireversibilă a lui Piedone

4 VIDEO Președintele Iranului, Ebrahim Raisi, a murit / „Niciun semn de viață” la locul accidentului, spune televiziunea de stat iraniană

5 VIDEO „Nasty” și-a ales candidatul pentru București! Pe cine susține fostul tenismen?