Tehnicile matematice inventate de Alan Turing ar putea ameliora testările medicale (studiu)

Tehnicile matematice inventate de Alan Turing ar putea ameliora testările medicale (studiu)

Tehnicile matematice inventate de Alan Turing, savantul britanic care a descifrat codurile de comunicare naziste în Al Doilea Război Mondial, ar putea contribui la dezvoltarea unor teste medicale mai eficiente, ce vor permite diagnosticarea timpurie a cancerului şi a altor maladii, potrivit unor experţi universitari britanici, citaţi luni de Press Association.

Cercetătorii de la Universitatea Edinburgh sunt de părere că tehnicile matematice inventate de Alan Turing ar putea fi folosite pentru a creşte eficienţa instrumentelor actuale de diagnosticare.

În prezent, acurateţea testelor de diagnosticare este măsurată folosind tehnici statistice dezvoltate în anii 1980, însă ele nu pot să determine cât de folositor este un astfel de test pentru a cuantifica riscul pacienţilor de a dezvolta o anumită maladie.

Experţii de la Usher Institute of Population Health Sciences and Informatics din cadrul Universităţii Edinburgh consideră că metodele lui Alan Turing ar putea să îmbunătăţească aceste teste medicale.

Lucrând în Bletchley Park în 1941, Alan Turing a conceput o metodă pentru a descifra codurile folosite de maşina de criptare Enigma, folosită de forţele militare naziste.

Abordarea savantului britanic a analizat distribuţia aşa-zisei "forţe probante a datelor" - care stabileşte rezultatele probabile într-o situaţie dată - pentru a-l ajuta să determine cea mai bună strategie pentru a descifra codurile Enigma.

Cercetătorii britanici cred că aplicarea aceluiaşi principiu ar putea să contribuie la dezvoltarea unor tratamente personalizate, potrivit unui studiu publicat în Statistical Methods in Medical Research.

Alan Turing a înţeles felul în care forţa probantă a datelor ar putea să varieze pe parcursul unor experimente repetate, iar aceste idei au fost dezvoltate în 1968 şi publicate de fostul lui asistent, Jack Good.

Paul McKeigue, profesor la Usher Institute of Population Health Sciences and Informatics, spune că acelaşi principiu poate fi aplicat pentru a evalua testele de diagnosticare folosite în tratamente medicale personalizate.

În acest fel, performanţa unui astfel de test va putea fi cuantificată.

"Cele mai multe teste de diagnosticare ce există în prezent pe piaţă pentru identificarea persoanelor cu risc sporit de cancer sau boli cardiace nici măcar nu se apropie de standardele pe care sperăm că le vom putea obţine. Noua eră a preciziei în medicină este emergentă, iar această metodă ar putea să îi ajute pe cercetători şi agenţiile cu rol de reglementare să decidă momentul în care un nou test de diagnosticare ar trebui să fie utilizat", a declarat profesorul britanic. AGERPRES

Trimite pe WhatsApp


Citește și:

populare
astăzi

1 Picanterii ale escortelor despre mahării prezenți la Forumul de la Davos

2 VIDEO Cabaret în 1985 la barul Melody din Mamaia. În imagini apare și Viorel Păunescu

3 „Dacă tancurile ruseşti ar intra în Kiev, ar începe al Treilea Război Mondial”

4 Noi amănunte din culisele „afacerii” fraților Tate

5 Profesorul Vlad Ciurea / „E un fapt real legătura dintre creierul uman şi credinţă”