Tehnicile matematice inventate de Alan Turing ar putea ameliora testările medicale (studiu)

Tehnicile matematice inventate de Alan Turing, savantul britanic care a descifrat codurile de comunicare naziste în Al Doilea Război Mondial, ar putea contribui la dezvoltarea unor teste medicale mai eficiente, ce vor permite diagnosticarea timpurie a cancerului şi a altor maladii, potrivit unor experţi universitari britanici, citaţi luni de Press Association.

Cercetătorii de la Universitatea Edinburgh sunt de părere că tehnicile matematice inventate de Alan Turing ar putea fi folosite pentru a creşte eficienţa instrumentelor actuale de diagnosticare.

În prezent, acurateţea testelor de diagnosticare este măsurată folosind tehnici statistice dezvoltate în anii 1980, însă ele nu pot să determine cât de folositor este un astfel de test pentru a cuantifica riscul pacienţilor de a dezvolta o anumită maladie.

Experţii de la Usher Institute of Population Health Sciences and Informatics din cadrul Universităţii Edinburgh consideră că metodele lui Alan Turing ar putea să îmbunătăţească aceste teste medicale.

Lucrând în Bletchley Park în 1941, Alan Turing a conceput o metodă pentru a descifra codurile folosite de maşina de criptare Enigma, folosită de forţele militare naziste.

Abordarea savantului britanic a analizat distribuţia aşa-zisei "forţe probante a datelor" - care stabileşte rezultatele probabile într-o situaţie dată - pentru a-l ajuta să determine cea mai bună strategie pentru a descifra codurile Enigma.

Cercetătorii britanici cred că aplicarea aceluiaşi principiu ar putea să contribuie la dezvoltarea unor tratamente personalizate, potrivit unui studiu publicat în Statistical Methods in Medical Research.

Alan Turing a înţeles felul în care forţa probantă a datelor ar putea să varieze pe parcursul unor experimente repetate, iar aceste idei au fost dezvoltate în 1968 şi publicate de fostul lui asistent, Jack Good.

Paul McKeigue, profesor la Usher Institute of Population Health Sciences and Informatics, spune că acelaşi principiu poate fi aplicat pentru a evalua testele de diagnosticare folosite în tratamente medicale personalizate.

În acest fel, performanţa unui astfel de test va putea fi cuantificată.

"Cele mai multe teste de diagnosticare ce există în prezent pe piaţă pentru identificarea persoanelor cu risc sporit de cancer sau boli cardiace nici măcar nu se apropie de standardele pe care sperăm că le vom putea obţine. Noua eră a preciziei în medicină este emergentă, iar această metodă ar putea să îi ajute pe cercetători şi agenţiile cu rol de reglementare să decidă momentul în care un nou test de diagnosticare ar trebui să fie utilizat", a declarat profesorul britanic. AGERPRES


Trimite pe WhatsApp

Citește și:

populare
astăzi

1 Epidemia scade în intensitate în Europa! Cifrele din România sunt reale, nu cum induc unii care vor să provoac…

2 Analiză Bloomberg / Când şi cum se va termina pandemia?

3 Academicianul Victor Voicu, general în retragere: Cum poți deosebi o epidemie de o armă biologică și de ce mil…

4 Adevărul iese la iveală! / Profesor Neurobiologie Stanford: COVID-19 nu este COVID și nu este nou. Este SARS2

5 TASS / Temperatura la care noul coronavirus poate muri în doar câteva minute. Când este cel mai activ

recomandări

Te ia DNA: Ionut Savoiu

S-a lansat Milionarul pentru Android! Descarcă din Play Store

Tipul asta zboară printr-un munte într-o cascadorie la limită