Tehnicile matematice inventate de Alan Turing ar putea ameliora testările medicale (studiu)

Tehnicile matematice inventate de Alan Turing ar putea ameliora testările medicale (studiu)

Tehnicile matematice inventate de Alan Turing, savantul britanic care a descifrat codurile de comunicare naziste în Al Doilea Război Mondial, ar putea contribui la dezvoltarea unor teste medicale mai eficiente, ce vor permite diagnosticarea timpurie a cancerului şi a altor maladii, potrivit unor experţi universitari britanici, citaţi luni de Press Association.

Cercetătorii de la Universitatea Edinburgh sunt de părere că tehnicile matematice inventate de Alan Turing ar putea fi folosite pentru a creşte eficienţa instrumentelor actuale de diagnosticare.

În prezent, acurateţea testelor de diagnosticare este măsurată folosind tehnici statistice dezvoltate în anii 1980, însă ele nu pot să determine cât de folositor este un astfel de test pentru a cuantifica riscul pacienţilor de a dezvolta o anumită maladie.

Experţii de la Usher Institute of Population Health Sciences and Informatics din cadrul Universităţii Edinburgh consideră că metodele lui Alan Turing ar putea să îmbunătăţească aceste teste medicale.

Lucrând în Bletchley Park în 1941, Alan Turing a conceput o metodă pentru a descifra codurile folosite de maşina de criptare Enigma, folosită de forţele militare naziste.

Abordarea savantului britanic a analizat distribuţia aşa-zisei "forţe probante a datelor" - care stabileşte rezultatele probabile într-o situaţie dată - pentru a-l ajuta să determine cea mai bună strategie pentru a descifra codurile Enigma.

Cercetătorii britanici cred că aplicarea aceluiaşi principiu ar putea să contribuie la dezvoltarea unor tratamente personalizate, potrivit unui studiu publicat în Statistical Methods in Medical Research.

Alan Turing a înţeles felul în care forţa probantă a datelor ar putea să varieze pe parcursul unor experimente repetate, iar aceste idei au fost dezvoltate în 1968 şi publicate de fostul lui asistent, Jack Good.

Paul McKeigue, profesor la Usher Institute of Population Health Sciences and Informatics, spune că acelaşi principiu poate fi aplicat pentru a evalua testele de diagnosticare folosite în tratamente medicale personalizate.

În acest fel, performanţa unui astfel de test va putea fi cuantificată.

"Cele mai multe teste de diagnosticare ce există în prezent pe piaţă pentru identificarea persoanelor cu risc sporit de cancer sau boli cardiace nici măcar nu se apropie de standardele pe care sperăm că le vom putea obţine. Noua eră a preciziei în medicină este emergentă, iar această metodă ar putea să îi ajute pe cercetători şi agenţiile cu rol de reglementare să decidă momentul în care un nou test de diagnosticare ar trebui să fie utilizat", a declarat profesorul britanic. AGERPRES


Citește și:

populare
astăzi

1 Cea mai mare notă luată de Piedone în viața lui a fost un 6...

2 „A fost așa toată durata zborului de patru ore”

3 Da, are 60 de ani și s-a calificat la concursul național de frumusețe Miss Argentina...

4 VIDEO Surpriză totală / Cine ar fi „gurul” discipol al lui Gregorian Bivolaru săltat de mascați. Eugen Mârtz era invitat mereu la B1TV, la emisiunea Al…

5 VIDEO Cum, mint americanii? / Amănunte greu de digerat despre atentatul cu sute de victime din timpul retragerii americane din Afganistan, negat de Pent…