Telescopul Hubble oferă noi informații despre o structură cosmică foarte veche, roiul globular Terzan 5

Telescopul Hubble oferă noi informații despre o structură cosmică foarte veche, roiul globular Terzan 5

O relicvă din trecutul îndepărtat al Căii Lactee, roiul stelar globular Terzan 5, adăpostește stele remarcabil de similare cu cele mai vechi stele din Calea Lactee și oferă noi informații despre modul în care a evoluat de-a lungul milioanelor de ani galaxia din care face parte și sistemul nostru solar, conform unui material publicat pe site-ul misiunii Hubble, spacetelescope.org.

Sursa foto: www.spacetelescope.org

Terzan 5 se află la 19.000 de ani lumină distanță de Terra și a fost clasificată drept un roi globular de stele vreme de 40 de ani după descoperirea sa. Recent, o echipă de astronomi a ajuns la concluzia că Terzan 5 nu este ca niciun alt roi globular de stele cunoscut. Echipa a analizat datele culese cu ajutorul instrumentelor Advanced Camera for Surveys și Wide Field Camera 3 din dotarea telescopului spațial Hubble, dar și date adunate cu ajutorul altor telescoape terestre. Ei au descoperit astfel că în alcătuirea formațiunii Terzan 5 intră două categorii de stele care diferă nu doar prin elementele pe care le conțin ci și prin vârstă, între ele existând o diferență de vechime de aproximativ 7 miliarde de ani.

Vârstele celor două populații distincte de stele indică faptul că procesul de naștere stelară în roiul Terzan 5 nu a fost unul continuu, ci a fost dominat de două perioade distincte de aprindere stelară. 'Acest lucru înseamnă că, în trecutul său, Terzan 5 dispunea de uriașe cantități de gaze cosmice ce au format cea de-a doua generație de stele și că a fost o structură foarte masivă, având cel puțin 100 de milioane de mase solare," explică unul dintre autorii acestui studiu, Davide Massari, de la Universitatea din Gröningen, Olanda.

Aceste proprietăți neobișnuite indică faptul că roiul Terzan 5 este o "fosilă vie" din "copilăria" Căii Lactee. Teoriile curente susțin că uriași nori de gaze cosmice și roiuri stelare au interacționat formând nucleul galaxiei noastre.

"Suntem de părere că anumite rămășițe ale acestor nori galactici ar putea să continue să existe, relativ neschimbate, în interiorul galaxiei noastre", explică Francesco Ferraro de la Universitatea din Bologna, Italia, și coordonatorul acestui studiu. "Astfel de fosile galactice le permit astronomilor să reconstituie o importantă parte a istoriei Căii Lactee", a adăugat el.

Deși proprietățile formațiunii Terzan 5 sunt neobișnuite pentru un roi globular, ele sunt foarte similare cu cele ale formațiunilor stelare aflate în nucleul galactic. Aceste similarități individualizează formațiunea Terzan 5 drept "o relicvă fosilizată" rămasă din perioada formării Căii Lactee, putând reprezenta chiar una dintre "pietrele de temelie" ale actualei galaxii.

Astfel, această descoperire deschide drumul pentru o mai bună și o mai completă înțelegere a procesului de formare a galaxiei noastre. "Terzan 5 ar putea reprezenta legătura dintre Universul local și cel îndepărtat, un martor supraviețuitor din perioada formării nucleului galactic al Căii Lactee", mai explică Francesco Ferraro.

AGERPRES


Citește și:

populare
astăzi

1 Retragerea lui Piedone a devenit o chestiune de zile...

2 Foarte interesante amănunte...

3 Era omul Rusiei? / O anchetă de contraspionaj duce la demiterea comandantului polonez al EUROCORPS, locotenent-generalul Jaroslaw Gromadzinski

4 Nu le zice rău Ciucă...

5 „Lebăda neagră”, noul trend pe internet după prăbușirea podului din Baltimore. Ce teorii ale conspirației circulă pe rețelele sociale