Temeri privind o fractură în UE după acordul cu Marea Britanie

Premierul britanic David Cameron a reușit să obțină un acord de reformă de la partenerii săi europeni, însă acum apar temeri că și alte țări din Uniunea Europeană vor solicita 'statut special', ceea ce ar fractura și mai mult Europa, relatează EUbusiness.

Cameron a obținut răspunsuri pozitive la cererile sale cheie de reformă, cu patru luni înaintea unui referendum privind apartenența Marii Britanii la UE, stârnind critici din partea Franței că aceasta ar putea deschide calea pentru o Uniune Europeană 'cu autoservire'.

Marea Britanie, membră a UE din 1973, are deja opțiuni de retragere din majoritatea politicilor comunitare importante, printre care obligația de a adera la zona euro sau la spațiul Schengen de liberă circulație.

Însă Cameron a spus că mai sunt totuși necesare schimbări pentru o victorie la referendum, programat pentru 23 iunie, când poporul britanic va fi întrebat în legătură cu rămânerea sau ieșirea din blocul comunitar, notează EUbusiness.

Astfel că, nefiind dispuși să se confrunte cu și mai multe probleme, în contextul deja al crizei refugiaților, cei 28 de lideri europeni au ajuns la un acord după 30 de ore de discuții.

"Victoria vine cu un cost mare, în contextul în care fracturarea Europei prin șantaj cu referendum se poate face atât de ușor", au atras atenția eurodeputații socialiști francezi după acordul de vineri.

Cel mai mare succes obținut de Cameron este limitarea libertății de mișcare a lucrătorilor în UE, în contextul în care noii imigranți din blocul comunitar care vor ajunge în Marea Britanii nu vor avea dreptul la ajutoare sociale pe o perioadă de șapte ani.

Însă președintele Comisiei Europene, Jean-Claude Juncker, a spus că 'valorile fundamentale' ale UE rămân neatinse și că David Cameron, un lider cu care a mai avut dispute, "nu lărgește fisurile existente în Uniune".

"Am convenit de asemenea că eforturile unilaterale la nivel național nu sunt recomandabile" în UE, a spus Juncker.

Totuși, s-a dovedit deja contrariul, din moment ce unele țări bogate din UE — Danemarca, cea mai vocală, dar și irlanda — au insistat că ar trebui aplicată la nivelul întregii UE o nouă restricție privind beneficiile pentru copiii imigranților.

"Pentru mine a fost cu adevărat o luptă să mă asigur că se va aplica și Danemarcei, așa că sunt destul de mulțumit cu asta", a spus premierul danez liberal Lars Lokke Rasmussen.

Chiar și cel mai puternic lider din Europa, cancelarul german Angela Merkel, a susținut reformele cerute de Cameron, înaintea discuțiilor de la Bruxelles, considerându-le 'justificate și de înțeles' pentru toți europenii.

"Alte țări bogate, în special Germania, vor profita de regulile care vor permite Marii Britanii să limiteze turismul social", a scris publicația germană de dreapta Welt am Sonntag.

Însă președintele francez Francois Hollande a avertizat împotriva fracturării Europei: "Pot exista diferențe, însă Europa nu poate fi cu autoservire".

Premierul belgian Charles Michel, un federalist european înverșunat, a spus că deși Marea Britanie și UE sunt mai puternice dacă stau împreună, "aceasta nu ar trebui să se facă pe seama anumitor valori fundamentale".

Cea mai mare preocupare pentru liderii europeni rămâne totuși un posibil vot favorabil la referendum pentru ieșirea din UE, ceea ce explică disponibilitatea lor de a-i accepta lui Cameron aproape toate schimbările pe care le-a cerut.

"În afara Marii Britanii, un Brexit ar inflama mișcările populiste deja în dezvoltare", relevă un nou raport al Forumului Economic Mondial.

"Un Brexit ar fi un punct de cotitură în integrarea UE, care până acum a fost văzută ca fiind ireversibilă", se adaugă în raport.

În Europa, exemplul Marii Britanii a fost deja celebrat de extrema-dreaptă.

"Marea Britanie a făcut exact ceea ce am propus noi în ultimii patru ani", a declarat Marine Le Pen, lidera Frontului Național din Franța. "Este începutul sfârșitului pentru UE", a adăugat ea.

Premierul socialist al Italiei, Matteo Renzi, și-a exprimat regretul că o anumită idee privind Europa este în pericol. "Riscul este să se piardă visul original al Uniunii Europene", a spus el, făcând apel la o discuție serioasă privind conservarea Uniunii.

AGERPRES

 

Trimite pe WhatsApp

Citește și:

populare
astăzi

1 Informație / Presiuni enorme asupra lui Ciolacu pentru dărâmarea Guvernului Orban! Miza? Ponta-premier!

2 Document / Ăștia ar trebui condamnați pe viață! / Peste 426 de milioane de euro, valoarea prejudiciilor din dosare…

3 VIDEO Utilajele cumpărate de ROMARM din China pentru fabricarea măștilor s-au stricat! Statul român n-a vândut…

4 O mare porcărie! Procurorul general Gabriela Scutea a dat vot nul la votul pentru desființarea Secției Specia…

5 VIDEO Prostituatele românce din Italia au ieșit la muncă cu termoscanere, mască și dezinfectant

recomandări

Te ia DNA: Gherman Petru

S-a lansat Milionarul pentru Android! Descarcă din Play Store

Nici nu știam că există sportul ăsta!