Temperatura medie a crescut la Roma cu 2 grade în ultimele două decenii

Temperatura medie a crescut la Roma cu 2 grade în ultimele două decenii

Temperatura medie în principalele oraşe din Italia este tot mai ridicată, iar în ultimele două decenii a crescut mai ales din cauza schimbărilor climatice şi urbanizării, cu o creştere de 2 grade la Roma şi de 1,9 grade la Milano (nord), a informat luni Institutul Naţional de Statistici (Istat), citat de EFE.

În 2020 temperatura medie în capitalele regionale italiene a fost de 15,8 grade Celsius, o creştere cu 1,2 grade faţă de perioada cuprinsă între 1971, când s-au făcut primele înregistrări climatologice, şi în anul 2000, când media a fost de 14,6 grade Celsius.

Principalele cauze ale creşterii temperaturilor sunt schimbările climatice şi procesul de urbanizare, care exercită o mare presiune asupra mediului "ca urmare a consumului de resurse naturale şi emisiilor de gaze poluante" care duc la încălzirea globală, notează Insat într-un raport.

Această situaţie a fost agravată de o scădere a volumului de precipitaţii, anul 2020 fiind cel mai puţin ploios din ultimele două decenii, cu precipitaţii totale de 661 de mm, lucru care îi preocupă pe experţi.

"Efectele schimbărilor climatice pot intensifica aceste presiuni şi spori vulnerabilitatea oraşelor, ceea ce presupune o mare provocare pentru marile urbe care trebuie să întreprindă acţiuni de adaptare pentru a-şi spori rezilienţa", notează Istat.

Creşterea temperaturilor se remarcă mai ales în marile oraşe ca urmare a concentrării structurilor de beton, asfalt şi metale, care au marcat o diferenţă termică de între 1 şi 3 grade. Creşterea temperaturilor a provocat valuri de caniculă, cu temperaturi de peste 25 de grade şi nopţi tropicale când temperatura nu a scăzut sub 20 de grade.

În principalele trei oraşe din Italia temperaturile au crescut cu 2 grade la Roma, 1,9 la Milano (nord) şi 1,4 grade la Napoli (sud), în paralel cu o scădere a precipitaţiilor.

Deşi marea parte a oraşelor şi-au sporit numărul spaţiilor verzi, o soluţie naturală pentru a-şi ameliora rezilienţa şi sustenabilitatea, Milano dispune doar de 13,8 % spaţii verzi, cu mult sub nivelul Romei care se poate lăuda cu 35,8 %.AGERPRES


Citește și:

populare
astăzi

1 Cea mai mare notă luată de Piedone în viața lui a fost un 6...

2 Bilanțul după trei luni al noului comandant al Forțelor Armate Ucrainene: Armata lui Putin sângerează din greu, dar câștigă încă teren

3 STENOGRAME „Eugen Mîrtz i-a inoculat victimei ideea că prin sexul anal a salvat-o de la moarte deblocându-i o chakră ce controlează punctele vitale”

4 „Această funcție revine prin tradiție Statelor Unite” / Băsescu dezvăluie că nu România l-a propus pe Mircea Geoană la NATO!

5 Articol dubios despre România apărut în presa de la Budapesta...