Tenis: Djokovic se bucură că poate juca din nou în circuitul profesionist, fără vaccin anti-Covid

Tenis: Djokovic se bucură că poate juca din nou în circuitul profesionist, fără vaccin anti-Covid

Sârbul Novak Djokovic s-a declarat "bucuros" că va putea reveni în curând pe pe terenurile de tenis, cu ocazia turneului de la Dubai, după fiasco-ul de la Openul Australiei, ţară din care a fost expulzat pentru că a refuzat să se vaccineze împotriva Covid-19, informează AFP.

"Aştept cu nerăbdare să mă întorc să joc, luni. Mi-e dor de tenis după tot ce s-a întâmplat", a declarat presei liderul clasamentului ATP, în timpul unei vizite la pavilionul ţării sale, Serbia, din cadrul World Expo de la Dubai.

Refuzul de a se vaccina l-a făcut să rateze turneul Australian Open, în luna ianuarie, la capătul unui foileton intens mediatizat de presa internaţională, permiţându-i spaniolului Rafael Nadal să câştige trofeul şi să doboare cu această ocazie recordul de titluri de Mare Şlem (21), devansându-i pe Novak Djokovic şi pe elveţianul Roger Federer.

"Nole" participă la turneul ATP 500 de la Dubai, care va debuta la începutul săptămânii viitoare în bogatul emirat din Golful Persic unde vaccinul anti-Covid nu este obligatoriu. Sârbul va disputa luni primul său meci oficial din acest sezon, într-o competiţie la care va fi prezent şi scoţianul Andy Murray, fost număr unu mondial.

Într-un interviu acordat postului britanic de televiziune BBC, Novak Djokovic a spus că este "gata să plătească preţul" pentru poziţia sa împotriva vaccinării, renunţând la turneele de la Roland Garros şi Wimbledon, dacă va fi necesar.

"Principiile care conduc la luarea deciziilor în privinţa corpului meu sunt mai importante decât un titlu sau orice altceva", a spus el în interviul difuzat marţi.

Perspectiva participării la Roland Garros şi Wimbledon este din ce în ce mai aproape, în condiţiile în care Franţa şi Marea Britanie se pregătesc să relaxeze restricţiile sanitare. Cu toate acestea, vaccinarea este încă necesară pentru a purta evolua la US Open, în Statele Unite, unde sunt programate, de asemenea, două turnee de categoria Masters 1.000 ATP, la Indian Wells (7-20 martie) şi Miami (21 martie - 3 aprilie).

Expulzat din Australia, Novak Djokovic s-a oprit la Dubai, după ce nu a reuşit să convingă instanţele australiene să accepte contestaţia sa împotriva anulării vizei de intrare de către guvernul din "Ţara Cangurilor", în ajunul deschiderii Australian Open, unde viza recordul de 21 de titluri de Grand Slam.

Această expulzare a pus capăt unei lungi confruntări între jucătorul care nu şi-a ascuns niciodată scepticismul faţă de vaccinuri şi autorităţile australiene, care susţineau că prezenţa sârbului pe insula-continent ar putea impulsiona mişcarea anti-vaccin din Australia.

Joi, la Dubai, Djokovic a fost primit cu onoruri de oficialii pavilionului Serbiei de la Expoziţia Mondială. Sportivul, în vârstă de 34 ani, a scris foarte solemn o notă într-o carte de oaspeţi.

"Vă mulţumesc că m-aţi primit în acest fel şi că aţi prezentat ce este mai bun din Serbia (la pavilionul ţării sale). Este o onoare că am putut lua şi eu parte la eveniment", le-a declarat tenismanul responsabililor sârbi.

Telenovela australiană a depăşit cu mult graniţele sportului şi a pătat imaginea numărului unu mondial, însă Novak Djokovic se bucură în continuare de o mare popularitate în Serbia şi nu numai. Guvernul sârb şi o parte a populaţiei au denunţat cu fermitate ceea ce ei considerau a fi o încrâncenare a autorităţilor de la Canberra faţă de eroul lor naţional.
AGERPRES (AS/autor: Mihai Dragomir, editor: Mihai Ţenea, editor online: Simona Aruştei)


Citește și:

populare
astăzi

1 VIDEO Soldați ruși spunând adevărul despre ce se întâmplă cu armata lor în Ucraina

2 Urmează bomba acestor alegeri? / AUR nu îndeplinește „o condiție de fond, determinantă” și toate candidaturile ar putea fi respinse!

3 De citit...

4 VIDEO Frate, nu ți-ai dori să trăiești așa ceva... Ce o fi fost în capul piloților?

5 „A fost așa toată durata zborului de patru ore”