Tenis în România. Jucători de top, turnee și arene

Tenis în România. Jucători de top, turnee și arene

Când vorbim despre tenisul din România, românii chiar au ce se mândri. De-a lungul istoriei am ieșit în lume cu mulți jucători talentați care au câștigat trofee majore. Fie că vorbim despre Ilie Năstase sau Simona Halep, acești jucători de top au făcut cunoscută România în toată lumea.

Prin acești jucători, România a fost și încă este o forță în lumea tenisului profesionist. Dacă vrei să afli despre cei mai mari jucători de tenis ai României, despre competițiile de aici, dar și despre arenele cândva emblematice, atunci citește mai departe articolul nostru. În plus, venim și cu ponturi pentru pariuri sportive pe tenis, care să te ajute să-ți crești șansele de câștig.

Istoria tenisului în România

Tenisul a fost adus în România în anii 1880 de studenții români care se întorceau de la studiile efectuate în străinătate. Astfel, se știe că primele cluburi de tenis din România au fost organizate în anul 1885 în București, Cluj, Brașov sau Ploiești.

Au urmat concursurile de tenis între cluburi, iar cel mai important este cel din 1909, Cupa Cămărășescu, care a fost câștigat de Doherty Club, un club numit după numele celebrilor jucători de tenis din acea epocă. Mișu Stern, în 1909, a fost primul campionat al Bucureștiului, dar și primul campion național. În 1910 s-a înființat la București “Tenis Club România”, iar la 12 martie 1929 se înființează “Federația Societăților Române de tenis”, care se afiliază la Federația Internațională de Tenis. Așa a început tenisul profesionist în România, completat ulterior cu trofee și medalii majore.

Odată ce tenisul a evoluat în România, au evoluat și pariurile sportive. Iar dacă înainte se puteau plasa pariuri direct la terenul de tenis, acum am ajuns să plasăm pariuri sportive online, fie că vorbim despre pariuri sportive live sau pre match. Iată câteva strategii de pariere la tenis care te pot ajuta să-ţi creşti şansele de câştig:

  • Studiază jucătorii, performanţele, rezultatele recente, forma în care se află
  • Ia în considerare suprafaţa de joc. Fiecare jucător se poate simţi şi poate juca mai bine pe o anumită suprafaţă de joc
  • Gestionează-ţi bine bugetul. Nu il depăşi niciodată şi nu paria mai mult decât îţi poţi permite.
  • Evaluează cotele diferitelor case de pariuri

Noi am găsit cote bune la casa de pariuri Vulkan Bet. Şi îţi mai dăm un pont. Dacă îţi faci un cont te alegi şi cu un Vulkan Bet Bonus.

Jucătorii de top ai României

Ilie Năstase 

Ilie Năstase este cel mai mare jucător de tenis al României. El a fost și primul număr 1 mondial al țării noastre, fiind unul dintre cei mai importanţi jucători ai anilor ‘70. Năstase a cucerit 58 de trofee ATP, printre care şi 2 trofee de Grand Slam - US Open ‘72 şi Roland Garros ‘73. A jucat două finale la Wimbledon, dar a pierdut în faţa lui Stan Smith şi Bjorn Borg. Năstase a mai cucerit şi de 4 ori Turneul Campionilor, în 1971, 1972, 1973 şi 1975. La dublu, Ilie Năstase a cucerit trofee la Wimbledon, Roland Garros şi US Open. Alături de Ion Ţiriac, Năstase a fost finalist la Cupa Davis de 3 ori.

Ion Ţiriac

Chiar dacă are un singur trofeu cucerit în carieră, Roland Garros la dublu în 1970, Ion Ţiriac rămâne un jucător de tenis extrem de important al României. Ţiriac a fost component al echipei de Cupa Davis a ţării noastre între ani 1959 şi 1978 şi a disputat 3 finale. Ţiriac a fost şi preşedintele Federaţiei Române de Tenis, între anii 1998 - 2004.

Virginia Ruzici

Virginia Ruzici este o jucătoare emblematică a României. Ea a cucerit 13 trofee WTA la simplu, inclusiv un trofeu de Grand Slam, în 1978, la Roland Garros. A fost în top 10 WTA, iar cel mai bun loc ocupat a fost 8.

Andrei Pavel

Andrei Pavel a cucerit trei titluri ATP la simplu, la Tokyo în 1998, Sankt Poelten în 2000 şi Montreal în 2001. La dublu, Pavel a cucerit 6 trofee. Cea mai bună poziţie ocupată în clasamentul ATP a fost în 2004, când era al 13-lea.

Simona Halep

Fără doar şi poate, un nume de care ai auzit. Halep a fost pe primul loc în lume de două ori, între 2017 şi 2019. Ea a ocupat această poziţie timp de 64 de săptămâni. Din acest punct de vedere, este a zecea din istoria tenisului în clasamentul timpului petrecut pe primul loc al topului. Simona Halep a cucerit 2 trofee de Grand Slam, la Roland Garros în 2018 şi la Wimbledon, în 2019. Ea a mai câştigat şi alte 22 de trofee la simplu.

Horia Tecău

Horia Tecău este unul dintre cei mai buni jucători de dublu ai României. El a câştigat Australian Open la dublu mixt, dar şi Wimbledon în proba de dublu, în 2015. De asemenea, la Jocurile Olimpice din 2016, Tecău a adus României medalia de argint.

Turnee de tenis din România

Din păcate, România nu se poate lăuda cu multe turnee de tenis, deşi a dominat lumea tenisului prin Ilie Năstase şi Simona Halep. În acest moment, cel mai important turneu de tenis din ţara noastră se ţine la Cluj. Transylvania Open este un turneu WTA de categorie 250 care adună la start jucătoare destul de importante din lume. Printre cele mai importante care au participat, în afara româncelor, este Emma Răducanu.

În trecut, România a avut mai multe turnee de tenis, iar cel mai important se ţinea la Bucureşti. Acesta a fost BCR Open România (1993 - 2016), care între timp şi-a schimbat denumirea, din raţiuni de sponsor, în BRD Bucharest Open, care nu se mai ţine din 2018.

Facilităţi pentru tenis şi arene în România

Din cauza lipsei de investiţii din partea statului român, tenisul de aici are mult de suferit. Facilităţile oferite de stat lipsesc cu desăvârşire. Mai mult, ca să facem un pic de haz de necaz, gândiţi-vă că Simona Halep a cucerit titlul la Wimbledon, turneu pe iarbă, fără să aibă un teren pe iarbă în România unde să se antreneze. Cea mai mare arenă de tenis din România a fost cea de la Arenele BNR, închisă momentan şi care se deteriorează pe zi ce trece.

Concluzie

Concluzia despre tenisul românesc este una scurtă. Am avut şi încă avem jucători de valoare, dar statul nu se implică deloc pentru a-i ajuta. De la lipsa de interes pentru investiţii în infrastructură, la lipsa de interes pentru investiţii directe în jucători.


Citește și:

populare
astăzi

1 Cea mai mare notă luată de Piedone în viața lui a fost un 6...

2 Bilanțul după trei luni al noului comandant al Forțelor Armate Ucrainene: Armata lui Putin sângerează din greu, dar câștigă încă teren

3 STENOGRAME „Eugen Mîrtz i-a inoculat victimei ideea că prin sexul anal a salvat-o de la moarte deblocându-i o chakră ce controlează punctele vitale”

4 „Această funcție revine prin tradiție Statelor Unite” / Băsescu dezvăluie că nu România l-a propus pe Mircea Geoană la NATO!

5 Articol dubios despre România apărut în presa de la Budapesta...