Tenis: Ion Țiriac - Năstase o mai ia pe arătură, dar aceea nu a fost o frază cu tentă rasistă

Tenis: Ion Țiriac - Năstase o mai ia pe arătură, dar aceea nu a fost o frază cu tentă rasistă

Fostul jucător de tenis Ion Țiriac susține în continuare nevinovăția lui Ilie Năstase, el precizând că acesta "o mai ia pe arătură", dar în niciun caz fraza rostită în aprilie, în legătură cu faptul că Serena Williams este însărcinată, nu a avut o tentă rasistă.

"Ilie Năstase este Ilie Năstase, o personalitate enormă. De ce se vorbește azi de el? Nu că a scos două vorbe, ci pentru că e Ilie Năstase și îl știm toți și de bine și de rău. Adică din când în când o mai ia pe arătură. Dar aici el nu a făcut absolut nimic ieșit din normal. Păi totdeauna prietenii noștri au fost cei din jurul nostru. Noi suntem puțin diferiți de ceilalți, în special de americani. Nu avem treaba asta cu rasismul și nu am avut-o niciodată. Am fost toți împreună. Eu m-am născut într-o casă unde erau trei familii de maghiari, trei familii de sași, trei de evrei, noi le ziceam jidani pe vremea aia și nu se supăra nimeni, și patru familii de români. Iar la facultate... păi noi am avut o enormitate de studenți din Africa. Apoi, surorile Williams au fost cele mai cuminți, cele mai sensibile jucătoare de tenis din toată perioada vieții mele. Venus a fost singura jucătoare care mi-a scris o scrisoare de mulțumire. Cine a incitat-o pe Serena la treaba asta, nu știu și nu mă interesează. Dar în orice caz, nu a fost nicio frază cu tentă rasistă. Și cu asta am terminat", a spus, marți, Ion Țiriac.

El a adăugat că nu este normal ca Ilie Năstase să fie suspendat de ITF fără să se poată apăra, în condițiile în care la meciul de Fed Cup România — Marea Britanie a fost delegat un supervizor englez: "În cealaltă problemă, el și-a apărat echipa. Păi ei au delegat un supervizor englez la un meci România — Anglia. Păi unde suntem? În Congo? Cine sunt acești domni care au putere de decizie și în secunda doi îl suspendă? Păi cum să-l suspenzi fără să-l asculți? Nu are și el dreptul la apărare dacă îl acuză cineva? L-a acuzat abia a doua zi doamna căpitan de echipă sau ce era, pentru că în prima zi au râs toți acolo și mă mir că nu s-au pupat și s-au luat la alte treburi. Și a doua zi, vai ce insultată era. Noi chiar suntem tâmpiții satului?"

Referitor la faptul că responsabilii circuitului WTA au criticat prezența lui Ilie Năstase la înmânarea trofeului cu ocazia turneului de la Madrid , Țiriac a afirmat: "Ce, începând de mâine dimineață trofeul meu trebuie să-l dea, știu eu, Babalugu? Sau cine să-l dea? Nu, domnul Năstase a fost un om cu care mi-am împărtășit 50 de ani din viață. Și așa rămâne".

Ilie Năstase (70 ani), căpitan nejucător al echipei de Fed Cup a României, a fost suspendat de ITF pentru că le-ar fi insultat pe jucătoarea Johanna Konta și pe Anne Keothavong, căpitanul echipei Marii Britanii, precum și un arbitru și o jurnalistă, la meciul de la Mamaia (22 aprilie).

Într-o conferință de presă susținută înaintea meciului de la Mamaia, Năstase a avut cuvinte ''sexiste'' și ''rasiste'' în legătură cu faptul că Serena Williams este însărcinată. ''Vom vedea ce culoare va avea copilul. Poate ciocolată cu lapte?!'', a putut fi auzit Năstase spunând de către jurnaliști.

Ulterior, Ilie Năstase și-a cerut scuze într-o postare pe pagina sa oficială de Facebook pentru ieșirile pe care le-a avut la meciul cu Marea Britanie și față de Serena Williams, însă a considerat că reacțiile presei au fost exagerate.

În urma suspendării, lui Ilie Năstase i-a fost refuzată invitația în Loja regală pentru turneul de la Wimbledon (3-16 iulie), iar Federația Franceză de Tenis a anunțat că nu îi va acorda acreditare nici pentru turneul de la Roland Garros (28 mai-11 iunie).

AGERPRES (autor: Marius Țone, editor: Mircea Lazaroniu, editor online: Gabriela Badea)


Citește și:

populare
astăzi

1 Retragerea lui Piedone a devenit o chestiune de zile...

2 Foarte interesante amănunte...

3 Nu le zice rău Ciucă...

4 Era omul Rusiei? / O anchetă de contraspionaj duce la demiterea comandantului polonez al EUROCORPS, locotenent-generalul Jaroslaw Gromadzinski

5 „Le-am spus atunci, foarte clar: Într-o lună începe războiul”