Tensiuni în Biserica Ortodoxă! Mai mulți preoți și teologi au criticat decizia Patriarhiei de a permite primirea Sfintei Împărtășanii cu lingurița adusă de-acasă/Patriarhul Daniel, precizări suplimentare

Teologul Radu Preda, proaspăt demis de la șefia Institutului de Investigare a Crimelor Comunismului, dar și alți preoți au criticat vineri decizia Patriarhiei Române de a face o excepție de la ritualul Sfintei Împărtășanii pentru cei care se tem de infectarea cu coronavirus.

Reamintim că Patriarhia Română a transmis printr-un comunicat, joi seară, ca românii să respecte ”cu strictețe” măsurile impuse de Ministerul Sănătății, iar credincioșii să evite spațiile aglomerate, inclusiv bisericile. Totodată, BOR a mai transmis că fiecare credincios care crede că este bolnav de gripă sau coronavirus poate să evite sărutarea icoanelor și poate cere ca Împărtășania să fie făcută cu lingurițe aduse de acasă.

Mai mulți ierarhi și preoți s-au situat însă pe poziții radical opuse, criticând modificarea, fie și temporară, a ritualului Sfintei Împărtășanii, chiar dacă în comunicatul Patriarhiei era menționat clar că măsura e luată în contextul îngrijorărilor provocate de coronavirus.

Teologul Radu Preda a criticat dur decizia Patriarhiei, scriind pe Facebook o serie de postări: ”După exonerarea Mitropolitului Corneanu, comunicatul de ieri este cea mai mare gafă teologică a BOR din ultimii 30 ani” / ”Fundamental: în vreme de molimă nu negociezi principiile. Dimpotrivă” / ”Viteză: ce repede poți sminti pe oameni!”

Și preotul Eugen Tănăsescu, purtătorul de cuvânt al Arhiepiscopiei Tomisului, a criticat pe Facebook decizia, scriind ”Comunicatul Patriarhiei nu e decizie de Sinod. Pe lângă nepomenitori, antibiometrici, etc. mai avem „temătorii de linguriță”.

Episcopul Hușilor, PS Ignatie, a respins excepția, scriind pe Twitter că ”Dacă timp de peste două mii de ani Împărtășania a fost “medicamentul nemuririi” (Sfântul Ignatie Teoforul), în era coronavirusului a devenit medicamentul muririi. Ce metamorfozare secularistă!”.

Alexandru Lungu, preot în Fălticeni, a criticat pe Facebook decizia Patriarhiei: ”Cu riscul de a tulbura credincioșii sunt momente când dracul demonstrează că este mai teolog decât noi preoții. În seara aceasta a reușit”.

În fața revoltei preoților, Patriarhul Daniel a revenit cu un comunicat în care explică faptul că măsura este una excepțională, cu caracter provizoriu: ”Această atenţie acordată îndeosebi celor „mai slabi în credinţă” (cf. Romani 14, 1) a produs însă teamă în altă parte, mai precis în rândul unor clerici şi credincioşi care consideră că o măsură excepţională şi temporară (iconomie), în favoarea celor mai fricoşi şi mai slabi în credinţă, se poate transforma într-o nouă regulă liturgică de împărtăşire euharistică a tuturor credincioşilor”.

Galerie foto și documenteTrimite pe WhatsApp

Citește și:

populare
astăzi

1 Informație / Presiuni enorme asupra lui Ciolacu pentru dărâmarea Guvernului Orban! Miza? Ponta-premier!

2 Document / Ăștia ar trebui condamnați pe viață! / Peste 426 de milioane de euro, valoarea prejudiciilor din dosare…

3 VIDEO Utilajele cumpărate de ROMARM din China pentru fabricarea măștilor s-au stricat! Statul român n-a vândut…

4 O mare porcărie! Procurorul general Gabriela Scutea a dat vot nul la votul pentru desființarea Secției Specia…

5 VIDEO Prostituatele românce din Italia au ieșit la muncă cu termoscanere, mască și dezinfectant

recomandări

Te ia DNA: Cornelia Negrut

S-a lansat Milionarul pentru Android! Descarcă din Play Store

Să mergi cu bicicleta pe sfoară în Alpi necesită ceva curaj