Tensiuni în Marea Chinei: Media de stat chineză îndeamnă G7 "să nu se amestece"

Tensiuni în Marea Chinei: Media de stat chineză îndeamnă G7 "să nu se amestece"

Agenția de presă oficială a Chinei a făcut apel la liderii G7 (Grupul țărilor puternic industrializate), reuniți săptămâna aceasta în Japonia, "să nu se amestece" în disputele teritoriale dintre Beijing și vecinii săi în Marea Chinei de Sud, relatează AFP.

"Pentru a nu deveni caduc (...), G7 ar trebui mai degrabă să se preocupe de propriile afaceri decât să arate cu degetul spre alte țări și să toarne gaz pe foc", a subliniat agenția de presă Xinhua într-un comentariu pe un ton acerb, potrivit agenției franceze de presă.

Șefi de stat și de guvern din SUA, Franța, Marea Britanie, Italia, Germania, Canada și Japonia s-au reunit joi la Ise-Shima (centrul Japoniei) pentru un summit dominat de dosare economice, dar, de asemenea, marcat de tensiuni geopolitice regionale.

Beijing și Tokyo își dispută suveranitatea asupra unor teritorii nelocuite în Marea Chinei de Sud. China revendică de asemenea aproape în totalitate Marea Chinei de Sud, prin crearea de insule artificiale, spre indignarea altor țări, cum ar fi Vietnam, Filipine, Malaezia și Brunei.

În acest sens, președintele american Barack Obama a declarat că ar trebui să prevaleze "libertatea de navigație și rezolvarea pașnică a diferendelor", în timp ce președintele Consiliului European, Donald Tusk, a cerut G7 "să apere valorile comune" și să ia o "poziție tranșantă" în această chestiune.

Japonia "încearcă să profite de faptul că găzduiește G7 pentru a-i uni și mai mult pe 'aliații și simpatizanții săi' și a izola China", se afirmă în comentariul citat. "Aceasta relevă agenda ascunsă a Japoniei: interferența în disputele din Marea Chinei de Sud", insistă autorul comentariului Chang Yuan, citat de AFP.

"Dar o astfel de acțiune — evident provocatoare (...) — se va dovedi inutilă, deoarece (problema) este în afara sferei de influență și a capacităților actuale ale G7", adaugă el. "Aceasta reflectă o mentalitate moștenită din perioada războiului rece", mai spune autorul.

Potrivit The Guardian, la sosirea în Japonia pentru summitul G7, premierul britanic David Cameron a estimat că Beijingul trebuie să respecte verdictul Curții Permanente de Arbitraj de la Haga, sesizată de filipinezi, dar a cărui legitimitate este contestată de China.

Guvernul chinez a convocat deja la mijlocul lunii aprilie diplomați din țările membre G7 pentru a-și exprima nemulțumirea după o declarație a miniștrilor de externe din acest grup, în care aceștia își exprimau "preocuparea față de situația din mările din estul și sudul Chinei".

AGERPRES

Trimite pe WhatsApp


Citește și:

populare
astăzi

1 VIDEO Hopa! Rușii au aruncat în luptă Terminator, noile mașini de sprijinire a tancurilor

2 VIDEO Așa fac rușii cu răniții? / „Comandantul de batalion îl împușcă mortal”

3 Cât va rezista la suprafață? / Rusia a mai adus o navă purtătoare de rachete Kalibr în Marea Neagră

4 VIDEO Cacealmaua Eurovision / Momentul de consternare al prezentatoarei TVR când i s-a refuzat să anunțe în direct voturile juriului din România

5 De citit! / „Asta nu e idioțenie, ci sabotaj direct”