Tensiuni legate de funeraliile fostului cancelar german Helmut Kohl

Tensiuni legate de funeraliile fostului cancelar german Helmut Kohl

Organizarea funeraliilor fostului cancelar german Helmut Kohl, decedat vineri la vârsta de 87 de ani, suscită tensiuni între autoritățile de la Berlin și familie, potrivit presei germane, revista Der Spiegel afirmând că văduva fostului politician se opune pronunțării unui discurs al cancelarului Angela Merkel în cadrul ceremoniilor, transmite France Presse.

Maike Kohl-Richter, a doua soție a lui Helmut Kohl, ar dori ca doar invitații străini să rostească discursuri la ceremonia solemnă prevăzută pentru 1 iulie la sediul din Strasbourg al Parlamentului European, a relatat miercuri săptămânalul german.

Angela Merkel, a cărei carieră politică a fost lansată de Helmut Kohl, a rupt legăturile politice cu acesta în urma scandalului finanțării Uniunii Creștin-Democrate (CDU) și preluarea în anul 2000 a conducerii acestei formațiuni.

Văduva 'părintelui reunificării' germane ar dori ca dintre invitați, să se poată exprima premierul ungar Viktor Orban, unul dintre ultimii lideri politici care a avut întrevederi cu Helmut Kohl și adversar declarat al politicii permisive față de refugiați promovate de cancelarul Angela Merkel.

În cele din urmă, Maike Kohl-Richter, avertizată de apropiați că acest lucru ar putea provoca un scandal, și-a schimbat opinia, continuă sursa citată.

Presa germană a dezvăluit însă și alte surse de tensiuni. Astfel, Helmut Kohl nu va fi înmormântat în cavoul familial de la Ludwigshafen (vestul Germaniei), ci într-un cimitir din Speyer situat în apropierea catedralei din acest oraș din landul Renania-Palatinat, unde este prevăzută de asemenea o ceremonie religioasă pe 1 iulie, după omagiile din Parlamentul European.

În cimitirul din Ludwigshafen sunt înmormântați părinții lui Helmut Kohl, dar și prima sa soție, Hannelore, care s-a sinucis în anul 2001.

Potrivit unuia dintre apropiații săi, Kai Diekmann, fost redactor-șef al al cotidianului Bild, Kohl a luat decizia de a fi înmormântat la Speyer 'la finalul verii anului 2015, când starea sa de sănătate era din nou critică'.

Maike Kohl-Richter este acuzată că l-a făcut pe Helmut Kohl, extrem de slăbit fizic în ultimii ani, să se îndepărteze de familia sa și de apropiați, conform presei.

Unul din cei doi fii din căsnicia de 40 de ani cu Hannelore, Walter Kohl, a mărturisit că a aflat de la radio despre moartea tatălui său. El nu a avut niciun contact cu tatăl său în ultimii ani, la fel ca fratele său Peter și ca nepoții fostului lider politic german.

Mai mult, polițiștii aflați în fața domiciliului lui Helmut Kohl nu i-au permis lui Walter să intre în casă.

AGERPRES

Trimite pe WhatsApp


Citește și:

populare
astăzi

1 „Așa îl cheamă” / Oana Zăvoranu a făcut public adevăratul nume al lui Luis Lazarus

2 Așa o fi?

3 TOP 50 cei mai bine plătiți sinecuriști ai României!

4 Zvon...

5 „Când am văzut-o pe Nicoleta Luciu goală am avut un șoc”