Tensiunile dintre Madrid și Catalonia se extind asupra poliției

Tensiunile dintre Madrid și Catalonia se extind asupra poliției

Autoritățile separatiste din Catalonia au acuzat sâmbătă guvernul spaniol că își impune controlul asupra poliției autonome catalane după ce a anunțat că își asumă coordonarea operațiunilor pentru blocarea referendumului de autodeterminare interzis, relatează AFP.

Disputa a făcut să crească tensiunile dintre Madrid și Catalonia, o regiune divizată între partizanii și adversarii independenței.

Procurorul general al Cataloniei i-a informat sâmbătă pe șefii poliției naționale — Guardia Civil — și ai poliției catalane — Mossos d'Esquadra — că Ministerul spaniol de Interne își asumă coordonarea operațiunilor pentru a împiedica referendumul prevăzut la 1 octombrie, a făcut cunoscut un purtător de cuvânt al ministerului.

Guvernul regional catalan, decis să țină acest referendum asupra independenței în pofida opoziției Madridului, a afirmat la scurt timp că "nu acceptă ca Ministerul de Interne să preia conducerea Mossos d'Esquadra".

Șeful departamentului de interne în cadrul executivului catalan, Joaquim Forn, a informat într-un mesaj pe Twitter că studiază posibilitatea de a depune un recurs contra "acestui amestec al statului".

Într-o declarație scrisă publicat de prea catalană, conducerea Mossos d'Esquadra a făcut însă cunoscut că va respecta ordinele procurorului, "așa cum a făcut de-a lungul întregii sale istorii".

Madridul a subliniat că guvernul nu va retrage nicio competență poliției catalane.

Purtătorul de cuvânt al Ministerului de Interne a reamintit că, din contră, după sângeroasele atentate jihadiste comise în august în Catalonia, Mossos d'Esquadra a primit ca misiune coordonarea tuturor forțelor de poliție pentru a-i urmări pe suspecți.

AGERPRES


Citește și:

populare
astăzi

1 Așa se scrie istoria, oameni buni, din lucruri mărunte și neștiute...

2 Misterioasa navă iraniană care s-a întors ieri, subit, după trei ani, acasă

3 Document secret rusesc obținut de Washington Post

4 Ucraina a încălcat „linia roșie nucleară” a Rusiei? / Culisele unui atac ucrainean asupra unei ținte-cheie din Rusia

5 Foarte interesante amănunte...