Tentativă de lovitură de stat eșuată în Turcia: 103 generali și amirali, arestați

Tentativă de lovitură de stat eșuată în Turcia: 103 generali și amirali, arestați

Cel puțin 103 generali și amirali turci au fost arestați în cadrul anchetei asupra loviturii de stat eșuate în Turcia, relatează luni AFP, citând agenția de presă Anadolu.

Potrivit Anadolu, care oferă o listă detaliată cu numele persoanelor reținute, aceștia sunt ofițeri superiori care provin din armata aerului, terestră și marină din toată țara. Ei sunt suspectați că au luat parte la puciul eșuat, care a avut loc în noaptea de vineri spre sâmbătă și s-a soldat cu cel puțin 290 morți, conform unui bilanț oficial.

Aceeași agenție de presă turcă informase duminică seara despre arestarea a 70 de generali și amirali, printre care figurează fostul comandant al aviației militare, generalul Akin Ozturk, suspectat că ar fi unul dintre organizatorii tentativei de lovitură de stat.

Autoritățile turce își înmulțesc raziile, arestând militari și magistrați suspectați că ar fi apropiați predicatorului Fethullah Gulen, ex-aliat al președintelui Recep Tayyip Erdogan care îl acuză că este instigatorul puciului.

Erdogan a declarat duminică că va elimina "virusul" răzvrătirii din toate instituțiile statului.

Comunitatea internațională a avertizat Turcia împotriva tentației unei represiuni generalizate.

În total, armata turcă numără 359 de generali și amirali, potrivit agenției de presă ruse TASS.

În prezent, se știe despre arestarea a peste 6.000 de persoane, deopotrivă militari și magistrați. Totodată, peste 8.000 de angajați ai poliției au fost eliberați din funcții în întreaga țară.

AGERPRES


Citește și:

populare
astăzi

1 Cea mai mare notă luată de Piedone în viața lui a fost un 6...

2 Bilanțul după trei luni al noului comandant al Forțelor Armate Ucrainene: Armata lui Putin sângerează din greu, dar câștigă încă teren

3 STENOGRAME „Eugen Mîrtz i-a inoculat victimei ideea că prin sexul anal a salvat-o de la moarte deblocându-i o chakră ce controlează punctele vitale”

4 Se întâmplă lucruri? / Se strânge robinetul?

5 Dorel Vișan, premiat de Masonerie pentru prezența la Moscova...