Teodorovici: Trebuie încurajată întoarcerea forţei de muncă în ţările de origine; nu pun în discuţie cele patru libertăţi fundamentale

Teodorovici: Trebuie încurajată întoarcerea forţei de muncă în ţările de origine; nu pun în discuţie cele patru libertăţi fundamentale

România se confruntă cu o criză acută de forţă de muncă, iar o eventuală funcţie de stabilizare macroeconomică trebuie să aibă ca principal scop sprijinul financiar pentru acţiuni de încurajare a întoarcerii forţei de muncă în ţările de origine, scrie marţi seara ministrul Finanţelor, Eugen Teodorovici, pe propria pagină de Facebook.

"Nu am pus, nu pun şi nici nu voi pune vreodată în discuţie cele patru libertăţi fundamentale pe care se bazează Uniunea Europeană: libera circulaţie a persoanelor, a mărfurilor, a serviciilor şi a capitalurilor. Dar dacă o problemă nu este discutată la nivel european, toate celelalte state membre consideră că lucrurile sunt perfecte. Astfel, din România au plecat sute de mii de tineri către alte state, efectele fiind oportunităţi de dezvoltare diminuate, iar economia ţării noastre fiind afectată. Aceste declaraţii au fost făcute în contextul în care România se confruntă cu o criză acută de forţă de muncă, intenţia mea fiind aceea de a propune soluţii care să vină în sprijinul nostru al tuturor, atât din punct de vedere economic cât şi social", menţionează Eugen Teodorovici.

El afirmă că a dorit să sublinieze necesitatea de a standardiza la nivel european legislaţia şi procedurile privind accesul pe piaţa muncii în statele europene, astfel încât să existe condiţii egale de acces pentru toţi cetăţenii Uniunii Europene.

"În niciun caz nu este vorba de o piedică sau de o limitare a accesului românilor în spaţiul european, ci mai degrabă dorinţa mea, aşa cum a fost întotdeauna, de a apăra şi promova interesele românilor şi ale companiilor româneşti", precizează ministrul Finanţelor.

Potrivit şefului de la Finanţe, în Europa Centrală şi de Est şomajul nu a înregistrat cote alarmante nici în perioada de criză, problema principală fiind migraţia forţei de muncă, în special cea calificată, către state mai prospere din Vestul Europei. Acest fenomen duce la dezechilibre majore pe piaţa muncii, care afectează potenţialul de creştere şi încetineşte convergenţa la nivelul Uniunii Europene.

"Prin urmare, o eventuală funcţie de stabilizare macroeconomică trebuie să aibă în vedere, în special, interesele statelor afectate de deficit al ocupării pe piaţa muncii şi trebuie să aibă ca principal scop sprijinul financiar pentru acţiuni de încurajare a întoarcerii forţei de muncă în ţările de origine. Indiferent de sensibilităţile europene am reprezentat şi voi reprezenta întotdeauna interesul României si al românilor!", încheie Eugen Teodorovici.

Într-o dezbatere la Parlament având ca temă învăţământul universitar dual şi criza forţei de muncă, ministrul Finanţelor Publice a afirmat că permisul de muncă ar trebui limitat la 5 ani fără drept de reînnoire în aceeaşi ţară.

"Eu am ridicat problema asta şi la nivelul colegilor mei, miniştri de Finanţe din Europa, şi am spus, poate sună aşa mai restrictivă, mai nu ştiu, de altă factură, (...) dar asta este, trebuie să învăţăm la nivel european că, cu cât o zonă devine mai săracă, cu atât o zonă devine mai bogată, dar, undeva, lucrurile se rup. Interesul Uniunii Europene, dacă suntem cu adevărat lideri, vorbesc de toţi liderii europeni, la nivel european, trebuie să fie acea coeziune, cu adevărat coeziune politică socială. Nu încarci şi întăreşti partea de Vest şi laşi restul de Europă prin fel de fel de condiţii, o laşi în afară. Deci, limitarea dreptului de a lucra. În ce sens că iar o să văd ştiri că Teodorovici vrea să reformeze Europa. Permisul de muncă să fie acelaşi ca şi timp în toate statele. Nu mai ai voie după primul permis să îţi reînnoieşti dreptul de muncă, ca să fii obligat să migrezi în Europa. Că aşa dacă stă în Germania şi tot primeşte drept de muncă, păi nu o să se întoarcă cel din Germania care lucrează în veci în Croaţia, România, adică ţările de unde, poate, forţa de muncă a plecat. Deci, trebuie să fie o astfel de măsură discutată. Maxim 5 ani şi, după 5 ani, la revedere, te duci în altă ţară şi îţi cauţi loc de muncă", a susţinut Teodorovici.

Declaraţiile ministrului Finanţelor au atras critici din partea sindicatelor, reprezentanţii Blocului Naţional Sindical catalogând drept anti-europeană propunerea lui Teodorovici, venită cu puţin timp înainte de preluarea preşedinţiei Consiliului UE de către România.

"Cu foarte puţin timp înainte de preluarea preşedinţiei Consiliului Uniunii Europene, Ministrul Teodorovici (ministrul Finanţelor, n.r.), ministru desemnat de un partid social democrat, face o propunere miniştrilor de finanţe din statele membre UE în deplină contradicţie cu principiile fundamentale ce stau la baza construcţiei europene. Considerăm că discursul Ministrului Teodorovici este unul anti-european, fără nici o legătură cu prezentul şi viitorul acestui proiect politic de anvergură. Introducerea de restricţii în ceea ce priveşte exercitarea dreptului la muncă de către cetăţenii UE încalcă indiscutabil teze din Tratatul privind funcţionarea Uniunii", precizează BNS.

Totodată, preşedintele Senatului, Călin Popescu-Tăriceanu, lider al ALDE, a declarat că dreptul de a munci în interiorul Uniunii Europene este câştigat de toţi românii, iar problema deficitului de forţă de muncă în România, o problemă reală, nu se rezolvă prin limitarea unui drept câştigat prin obţinerea calităţii de membru al UE. AGERPRES/(A - autor: Andreea Marinescu, editor: Mariana Nica, editor online: Anda Badea)


Citește și:

populare
astăzi

1 Horoscop luni, 18 martie. O zodie va fi trădată de cineva drag. Peștii vor avea parte de o surpriză

2 VIDEO Milionarul cu șase clase, o nouă aroganță

3 VIDEO Aproape interesant...

4 România construiește cea mai mare bază NATO din Europa

5 Pescobar a angajat-o pe noua Larisa