Teroarea psihologică din care se scot bani. Cât rău fac „profețiile” despre trecut și viitor

Teroarea psihologică din care se scot bani. Cât rău fac „profețiile” despre trecut și viitor

Mulți dintre noi se lasă ușor manipulați de știrile alarmiste, care „prezic” evenimente cataclismice închipuite și care sunt aruncate pe piață cu unicul scop de-a mări artificial prețurile și consumul.

Nostradamus FOTO arhivă Adevărul

Psihologul Stelian Chivu a efectuat un studiu asupra profețiilor lansate de-a lungul anilor în spațiul public și cum influențează ele psihicul uman. Istoric, acestea se împart în trei categorii: profeții făcute până în anul 2000, profeții ce vizează următorii 12 ani și profeții care au fost lansate până la momentul actual.

„Se cunosc așa-numitele profeții ale lui Nostradamus, ce prefigurau evenimente cataclismice în anul 2000. Au prins atât de bine pentru că mulți dintre noi au fost programați psiho-emoțional că în acel an va veni sfârșitul lumii. Evident, acel moment nu a venit și atunci au venit cu alte așa zise profeții, ce anunțau o nouă dată pentru sfârșitul lumii: 12.12.2012”, explică psihologul.

Amuzant este că a consultat cam toate „profețiile” aruncate pe piață și așa a descoperit că Nostradamus avea scrieri ce vizau viitorul doar până în 2012, așa cum se întâmpla și cu calendarul mayaș.

Ca să continue să alimenteze frica oamenilor privind sfârșitul lumii, diverse personaje interesate doar să facă bani pe socoteala naivilor, au inventat o nouă serie de profeții care merg acum până în anul 3752.

„Sunt persoane care se pretind spirituale și care au regretat că nu s-a întâmplat nimic rău. Să fi fost acolo măcar un cutremur, un ciclon devastator, care să certifice cumva toate acele afirmații lipsite de orice bază științifică”, susține psihologul Stelian Chivu.

Schimbările climatice și „sfârșitul lumii”

De altfel, creșterea numărului de fenomene meteo extreme din ultimii ani sunt puse de adepții apocalipsei tot pe seama unui iminent sfârșit al lumii, deși există numeroase studii științifice care demonstrează fără dubiu că schimbările climatice majore au generat aceste efecte.

Războiul din Ucraina și crizele alimentare și financiare cu care se confruntă multe din țările lumii în prezent sunt legate de aceste personaje de același subiect. „Interesul este, evident, financiar. Astfel de informații false duc de multe ori la mărirea nejustificată a prețurilor și la explozia consumului. Oamenii cumpără alimente pentru câteva luni, în speranța că vor avea nevoie de ele în cazul unei crize”, susține psihologul Stelian Chivu.

Bineînțeles, nu puteau lipsi invaziile extraterestre din teoriile conspiraționiste. Tehnica de manipulare este foarte simplă. Toate aceste informații aruncate în spațiul public reactivează diverse frici la multe persoane sau chiar trezesc altele noi. Și asta pentru că marea majoritate a acestor „profeții” sunt negative.

„Efectele acestora asupra psihicului nostru nu sunt deloc de neglijat. În primul rând, influențează și programează viitorul în sens negativ al celor care cred în astfel de lucruri. În timp, persoanele în cauză devin depresive și anxioase”, explică psihologul Stelian Chivu.

Căi simple de a scăpa de frici

Nu în ultimul rând, îi demotivează puternic pe cei în cauză, le amplifică serios fricile și generează stres. Practic, aceste persoane nu se mai pot concentra decât pe supraviețuire.

Tocmai de aceea, specialistul recomandă să evitați să dați crezare la astfel de profeții apocaliptice și să vă conectați cât mai mult cu natura. Rugăciunile și meditațiile sunt, de asemenea, de mare ajutor pentru a scăpa de toate aceste programe negative.

„Fiecare din noi este stăpân pe propriul destin și trebuie să gândească cu propria minte, nu să îi lase pe alții să o facă în locul lui, așa cum își doresc unii. Viitorul ni-l creăm noi. E necesar doar să devenim conștienți de acest lucru. Postul este o bună cale de-a scăpa de toate aceste angoase și frici, pentru că transferă energia de la digestie către echilibrare mentală și emoțională, armonizare și vindecare interioară”, conchide psihologul Stelian Chivu.

Sursa: adevarul.ro


Citește și:

populare
astăzi

1 VIDEO Atac cu rachete fără precedent al Ucrainei împotriva Rusiei

2 Voi ați văzut asta? / America, oameni buni...

3 VIDEO București 2024...

4 Așa o fi?

5 Misterioasa decizie a Armatei Chinei...